322
Αποψη των γραφείων της NCSC National Cyber Security Centre στο Λονδίνο. Η υπηρεσία και οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να αναβαθμίσουν τη ασφάλεια και την προστασία της Βρετανίας από κυβερνοεπιθέσεις, όμως την Παρασκευή οι χάκερ ήταν... καλύτεροι. Στην Ελλάδα φυσικά δεν ανησυχούμε... | Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Χάνουμε το τρένο της τεχνολογίας; Αγιο έχουμε!

Αποψη των γραφείων της NCSC National Cyber Security Centre στο Λονδίνο. Η υπηρεσία και οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να αναβαθμίσουν τη ασφάλεια και την προστασία της Βρετανίας από κυβερνοεπιθέσεις, όμως την Παρασκευή οι χάκερ ήταν... καλύτεροι. Στην Ελλάδα φυσικά δεν ανησυχούμε...
|Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Χάνουμε το τρένο της τεχνολογίας; Αγιο έχουμε!

Την περασμένη Τρίτη, Ημέρα της Ευρώπης, ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και σχολιάστηκαν από το ακροατήριο οι προκλήσεις και τα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τις σοβαρές χώρες. Όχι τη δική μας, βέβαια.

Ο νεότερος εκ των εισηγητών, πολιτικός επιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας, έθεσε ένα ζήτημα που τείνουμε να παραβλέπουμε. Ότι η τεχνολογική εξέλιξη της Ευρώπης είναι ένα από τα ατού της, αλλά εδώ εντοπίζεται μια τεράστια αδυναμία της Ελλάδας: χάνουμε τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Τις χάνουμε, καθόμαστε και κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε. Ενώ ο κόσμος προχωρεί και αναπτύσσει τεχνολογία, εμείς διαπραγματευόμαστε από eurogroup σε euro working group.«Αυτό», είπε ο κ. Λίτσας, «δημιουργεί ζητήματα όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε εκείνο της κυβερνοασφάλειας. Η Ελλάδα δεν απασχολεί σημαντικά εκπροσώπους των cyber terrorists επειδή τεχνολογικά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Δηλαδή, τα προβλήματα που έχουμε μας προστατεύουν από ζητήματα κυβερνοτρομοκρατίας! Κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε ζητήματα ασφαλείας, αρχείων νοσοκομείων, σχολείων, στο σύνολο γενικά του δημόσιου κορμού της χώρας». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα μια πιθανή κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Υγείας και το τι θα σήμαινε αλλαγή στοιχείων ασθενών, τιμών εξετάσεων αίματος κλπ.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε κυβερνοεπίθεση σε 74 χώρες. Ανάμεσα στους φορείς που υπέστησαν επίθεση είναι το NHS, η Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας και ο ισπανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Telefonica. Είναι άγνωστες μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις από τις κυβερνοεπιθέσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτήν τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές που διαβάζετε, υπάρχει συναγερμός στον πλανήτη για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Την ίδια ώρα, στο μικρό μας χωριό, σχολιάζουμε εάν ένας υπουργός συμπεριφέρθηκε κοσμίως σε αγώνα, εάν η Οδύσσεια γράφεται με ένα σ και ο Αυτιάς λέει ότι δεν χωνεύει το Σόιμπλε επειδή θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη αλλά δε θα του κάνουμε το χατίρι. Α ναι, περιμένουμε και κάποιον αρχηγό κράτους να μας επισκεφτεί: τα λείψανα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...