516
|

12 μήνες στη θάλασσα του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 11 Αυγούστου 2015, 02:11

12 μήνες στη θάλασσα του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 11 Αυγούστου 2015, 02:11

Ο Τζιάκομο κολυμπά λίγο πιο δίπλα. Δύο κυρίες σχολιάζουν το προφίλ του. Είναι φτυστός ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Νομίζω το ξέρει και ο ίδιος από χρόνια. Δεν μιλά ελληνικά αλλά πιάνει στον αέρα το όνομα και χαμογελά σαρκαστικά. Έχει καταλάβει πως για μια ακόμα μονοπωλεί με την ομοιότητα. Του χαμογελώ με συγκατάβαση. «Όσο ζούσε ο Γουίλιαμς αυτή η ομοιότητα είχε περισσότερη πλάκα», μου λέει. «Είναι ο λόγος που δεν σου ζητώ να φωτογραφηθούμε μαζί», του απαντώ και γελάμε.

Σαν σήμερα (11/8) πριν ένα χρόνο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε στα 63 του χρόνια. Ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από τη σύζυγό του. Αιτία θανάτου η αυτοκτονία από ασφυξία. Λίγο πριν είχε προσπαθήσει να κόψει τις φλέβες του. Ο λόγος της αυτοχειρίας η κατάθλιψη είπαν στην αρχή. Η θλίψη παγκόσμια. Η απώλεια τεράστια και ξαφνική. Δεν είδαμε τον ηθοποιό να καταρρέει απ’ τον εκφυλισμό μιας νόσου, δεν είδαμε φθορές μια αρρώστιας ανίατης, δεν διαβάσαμε για τα μέσα και τα έξω σε νοσοκομεία και εντατικές, δεν διαπιστώσαμε την ταλαιπωρία. Δεν ανησυχήσαμε για κάτι δηλαδή. Βλέπαμε την επιτυχία ανυποψίαστοι για ό,τι άλλο πίσω απ’ αυτήν. Πώς γίνεται να αυτοκτονεί κάποιος που δείχνει να τα έχει όλα ή τέλος πάντων μια ζωή που πολλοί από εμάς θα θέλαμε; Τι είναι αυτό το μη διαχειρίσιμο στη δόξα; Αυτό ήταν το ερώτημα για μέρες. Ειδικοί και μη πάσχιζαν να απαντήσουν με λέξεις λίγο ως πολύ γνωστές από τις πολλές πια περιπτώσεις της βιομηχανίας θεάματος, της τέχνης που μ’ ένα τρόπο πήγαν στην αυτοκαταστροφή.

Το κουβάρι της αυτοκτονίας ανοιγόταν μαζί με το σχετικό δράμα. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπαιρνε φάρμακα για την κατάθλιψη, για την αϋπνία, για τη διπολική διαταραχή, για το πάρκινσον. Λίγο πριν αυτοκτονήσει μάζεψε τη συλλογή των ρολογιών του και την πήγε σ’ ένα φίλο. Ένιωθε να απειλείται. Τα ψυχωτικά επεισόδια ήταν πια μια κατάσταση της ζωής του. Οι αναζητήσεις του στο διαδίκτυο μπερδεμένες και σχετικές με φάρμακα για το σύμπτωμα της άνοιας. Λένε πως πιθανά γνώριζε ότι πάσχει από «Άνοια με σωμάτια Lewy». Τα συμπεράσματα εύκολα. Είτε θέλησε να αποφύγει τα χειρότερα είτε έπραξε πάνω σε σύγχυση.

Ακόμα κι αν η αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν προκλήθηκε ακριβώς ή μόνο από την κατάθλιψη, το βέβαιο είναι πως έκανε στόματα να ανοίξουν. Αρκετοί μίλησαν για το πρόβλημά τους. Για τη μάχη που δίνουν, για το ρατσισμό που αντιμετωπίζουν, για την καχυποψία. Ακόμα και οι νεότεροι όπως η 29χρονη ηθοποιός Lena Dunham που έχει διαγνωστεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την ίδια μέρα του θανάτου του Ρομπιν Γουίλιαμς με ψυχραιμία πήγαινε την κουβέντα ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας μέσω του twitter ότι η συζήτηση για την ψυχική υγεία δεν μπορεί να σταματήσει και ότι το χρήμα, η φήμη ή η καλλιτεχνική ελευθερία δεν είναι εμπόδια.

Κοιτώ τον Τζιάκομο να διαβάζει γαλήνιος το βιβλίο του κάτω απ’ τον ήλιο και αυτή η ομοιότητά του μου δίνει εύκολα τον συνειρμό. Πώς είναι δώδεκα μήνες μάχης;

Η τέφρα του Ρόμπιν Γουίλιαμς σκορπίστηκε στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...