Οι γυναίκες έχουν μάθει ότι η επιτυχία της σταδιοδρομίας τους και η πορεία τους προς την κατάκτηση θέσεων ηγεσίας και ευθύνης δεν αφορά την προσαρμογή στο status quo που κυριαρχείται από τους άνδρες. Πρόκειται για την αλλαγή αυτού του status quo, μία αλλαγή φιλοσοφίας δηλαδή που θα χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη στις ικανότητες των γυναικών, την εμψύχωση τους και την άμβλυνση στερεοτυπικών αντιλήψεων που τις θεωρούν λιγότερο ικανές εν δυνάμει ηγέτες από τους άντρες. Μία στερεοτυπική αντίληψη λόγου χάριν είναι η απουσία συναισθηματικών εκδηλώσεων ιδίως για τις γυναίκες στην εργασία, γιατί αυτό αντιπροσωπεύει αδυναμία.
Πολλές γυναίκες έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις του χάσματος μεταξύ των φύλων κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, είτε πρόκειται για θέματα αμοιβών, είτε για μια χαμένη προαγωγή είτε για απλά σχόλια από κάποιον συνάδελφο. Ακόμα κι αν το περιβάλλον εργασίας σας προάγει την ισότητα, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσετε ανθρώπους που έχουν ενστερνιστεί κάποιο είδος διακρίσεων και περιοριστικών πεποιθήσεων που αφορά τα δύο φύλα.
Περιπτώσεις ανισότητας φύλου στις ειδήσεις και στα κοινωνικά μέσα γίνονται γνωστές κάθε μέρα. Ωστόσο, εάν οι γυναίκες επιθυμούν να θεωρηθούν ισότιμες στον χώρο εργασίας, πρέπει να απαιτήσουν τον σεβασμό με αυτοπεποίθηση, «τσαγανό» και αποφασιστικότητα ώστε να διεκδικούν τις ίδιες ευκαιρίες και συμπεριφορές με τις αντίστοιχες των ανδρών. Φυσικά η ισορροπία πρέπει να διασφαλίσει και να μη γίνεται επιβούλευση και καταπάτηση των δικαιωμάτων εξαιτίας των πεποιθήσεων και της ανισότητας που υπάρχει. Το χάσμα πρέπει να αμβλυνθεί προφανώς αλλά πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην οξυνθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση η οποία θα σημαίνει ότι οι γυναίκες θα διεκδικούν με τυχοδιωκτικό τρόπο διαφορετικές συμπεριφορές και αμοιβές εξαιτίας του φύλου τους. Διότι και αυτό είναι ξεκάθαρα μία μορφή διάκρισης.
Όσο και καλές πολιτικές ισότητας να διαθέτει μία επιχείρηση οι άνθρωποι δεν πρέπει να ισχυρίζονται ότι η ανισότητα δεν υπάρχει και να προσπαθούν να καλύπτουν φαινόμενα άνισης και στερεοτυπικής συμπεριφοράς μέσω επιφανειακών ενεργειών προώθησης της ισότητας. Η αναγνώριση της ανάγκης για αλλαγή είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντικές είναι οι ενέργειες και οι στάσεις σας στο χώρο εργασίας.
Για τις γυναίκες που μόλις εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, ενώ μία γυναίκα πρέπει να είναι ανοικτή, υποστηρικτική και συνεργατική με άλλους δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην αντίδραση σε συμπεριφορές που την ενοχλούν. Τα ξεκάθαρα όρια πρέπει να μπαίνουν εξαρχής και να γίνονται κατανοητά από όλους.
Αξίζει να διαβάσετε: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΓΕΣΙΑ, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Εκδόσεις Ψυχογιός
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News