Η Ελλάδα το 2026
Η Ελλάδα το 2026
Ανταπόκριση στο Reuters της Synthia Osborn
Δέκα χρόνια πριν θα ακουγόταν σαν τολμηρό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αύριο όμως θα είναι μια πραγματικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις εργασίες του G20 με την ιδιότητα του παρατηρητή. Στην ουσία θα είναι κάτι σαν τιμώμενο πρόσωπο. Ο παρίας της δεκαετίας, του '10 σταχτοπούτα του 2026! Η Ελλάδα σήμερα με ΑΕΠ 490 δις. € ,πληθωρισμό 1,2%, ανεργία 3%, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και χρέος μόλις στο 55% του ΑΕΠ της, αποτελεί το οικονομικό «κόσμημα» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Για να φθάσει όμως ως εδώ χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου. Το δραστικό κούρεμα του χρέους της κατά 50% το 2012 , η κρατικοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών και η λαϊκή εξέγερση έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Μόλις και μετά βίας απεφεύχθη η εκδίωξή της από το ευρώ με αντάλλαγμα τον ορισμό στη χώρα άμεσης ευρωπαϊκής οικονομικής επιτροπείας. Μετά τις ταραχές που οδήγησαν στην κατάρρευση του μέχρι τότε πολιτικού κατεστημένου, ανεδείχθη στη χώρα μια νέα πολιτική πραγματικότητα με τη συγκρότηση του «Κινήματος Αναγέννησης» από άφθαρτα μεσαία στελέχη των μέχρι τότε κομμάτων και ηγέτες της εξέγερσης. Το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και με ειδικές διατάξεις πολλοί από τους πολιτικούς της κρίσης και στενοί συγγενείς τους έχασαν περιουσίες , που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν, υπέρ του Δημοσίου και απώλεσαν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η χώρα πέρασε από μια επίπονη πενταετία σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών μέχρι να κατορθώσει να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων πράγμα που κατάφερε τελικά το 2018. Πρόσφατα η Ελλάδα εξέδωσε δεκαετή ομόλογα 22 δισ.€ με επιτόκιο 3,1% ίδιο δηλαδή με αυτό της Γαλλίας!
Μετά την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και την ψήφιση του νέου συντάγματος το 2014 μπήκε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, ενέργειας, τουρισμού, υποδομών, εκπαίδευσης, βιομηχανικής παραγωγής και αγροτικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αγροτική μεταρρύθμιση και την ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών έργων, ο μέσος κλήρος ανέβηκε στα 50 εκτάρια κυρίως λόγω του νόμου της υπερφορολόγησης των «μη αποδοτικών αγροτικών μονάδων». Έγιναν μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες και σχεδόν διπλασιάστηκε η αγροτική παραγωγή. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλα καθετοποιημένα αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα κυρίως με συμμετοχή ισραηλινών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας. Η χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των οικολογικών οργανώσεων για την ευρεία χρήση μεταλλαγμένων σπόρων και υβριδίων αλλά ο αλβανικής καταγωγής, γιός λαθρομετανάστη του 20 ου αιώνα, υπουργός Γεωργίας έχει απορρίψει τις κατηγορίες λέγοντας ότι «απλά χρησιμοποιούμε υψηλή τεχνολογία και παράγουμε απολύτως ασφαλή προϊόντα».
Ως γνωστόν μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το 2016, την δημιουργία του κράτους της Παλαιστίνης τον ίδιο χρόνο και την υπογραφή της μόνιμης συνθήκης «ειρήνης και συνεργασίας» μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστίνης, Συρίας, Ιορδανίας, Λιβάνου και Αιγύπτου το 2017 Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν με τις χώρες αυτές ,πλην Ιορδανίας, συμφωνία καθορισμού των ΑΟΖ με ρήτρα συνεκμετάλλευσης στις περιοχές των αμφισβητούμενων ορίων. Σήμερα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα προέρχεται κατά 60% από φυσικό αέριο, προερχόμενο κυρίως από τις εξορύξεις Λιβυκού και Ιονίου πελάγους και 40% από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα να είναι εξαγωγέας δικαιωμάτων ρύπων.
Η ίδρυση 27 ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει καταστήσει τη χώρα από εξαγωγέα σε εισαγωγέα φοιτητών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 25000 ξένοι φοιτητές φοιτούν στα ελληνικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια κυρίως από τις αραβικές και βαλκανικές χώρες.
Η δημιουργία των «ελεύθερων βιομηχανικών ζωνών» ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ισχύουν ειδικά φορολογικά κίνητρα συνέβαλε σημαντικά στη ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ζώνες αυτές που τις χαρακτηρίζουν «γκέτο χαμηλά αμειβόμενων λαθρομεταναστών της δεκαετίας του '10» αλλά απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι απολαμβάνουν μία «αξιοπρεπή ζωή με κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Επικριτικά σχόλια γίνονται για τη χώρα και για την σκληρή πολιτική προστασίας των συνόρων της για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών που ασκείται από τις κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή. Τον περασμένο Δεκέμβριο ελληνικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου με Σομαλούς λαθρομετανάστες που αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές τουρκικού περιπολικού. Ο ίδιος ο Έλληνας ΓΓ του ΟΗΕ Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αρχές».
Παρά τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα της χώρας οι μέσοι μισθοί μόλις προσεγγίζουν τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και τα συνδικάτα προβαίνουν συχνά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως ήταν η εντυπωσιακή περικύκλωση της Ακρόπολης που έκανε τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Ιανουάριο.
Γεγονός όμως παραμένει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε πριν από δέκα χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News