Οι μπίζνες των όπλων συνεχίζονται
Οι μπίζνες των όπλων συνεχίζονται
Δύο μήνες μετά την εμπλοκή στα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την μοναδική μεγάλη επένδυση που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο λιβανέζος επενδυτής Σάφα απειλεί οτι αν δεν του δοθούν τα 50 εκατομμύρια της δόσης που του κρατεί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα αρχίσει απολύσεις. Το πρόβλημα με την εταιρεία των 1600 εργαζομένων δεν είναι απλό: Ο Σάφα και η εταιρεία του Prinvest κατηγορούν τον προηγούμενο επενδυτή Thyssen krupp Marine Systems (TKMS) οτι δεν τους είχε ενημερώσει για εκκρεμμότητες που υπήρχαν όταν οι Γερμανοί μεταβίβασαν το ναυπηγείο στο Λιβανέζο. Από την αλλη μεριά ο Λιβανέζος δεν διαθέτει την παραμικρή τεχνογνωσία για να κατασκευάσει υποβρύχια χωρίς τη βοήθεια των Γερμανών. Στο όνομα των εκκρεμμοτήτων των Γερμανών, δεν τους κατέβαλε τα 60 εκατομμύρια που τους όφειλε για να συνεχίσουν να κατασκευάζουν υποβρύχια. Ο κ. Ε.Βενιζέλος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργός Αμύνης και ο κ. Χάρης Παμπούκης, που φέρεται να συμμετείχε στη σύνταξη της σχετικής σύμβασης, είχαν πιστέψει τις διαβεβαιώσεις του Λιβανέζου ότι θα ήταν σε θέση "να κατασκευάσει τα υποβρύχια και χωρίς τους Γερμανούς".
Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει εν τω μεταξύ ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γι' αυτό και αποφάσισε να μεσολαβήσει προς τους Γερμανούς αναστέλλοντας τις πληρωμές έως ότου αρχίσει η TKMS να παραδίδει κατασκευαστικό έργο στον Λιβανέζο και την εταιρεία του. Η μεσολαβητική προσπάθεια δεν φαίνεται ωστόσο να απέδωσε και ετσι ο κ. Σάφα ζητά τη δόση για να σωθεί. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα την λάβει για κατασκευαστικό εργο που δεν παραδίδει.
Εν τω μεταξύ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα από την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στη Γερμανία. Ο γερμανός ομόλογός του, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφερε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της «συμπαραγωγής» (πάει να πει, οι Γερμανοί θα πουλάνε και εμείς θα αγοράζουμε) των Eurofighter, αεροσκαφών 4ης γενιάς που θα στοιχίσουν πολλά δις ευρώ, τα οποία το ελληνικό κρατος δεν διαθέτει. Πιο «πονηροί» οι Γάλλοι που θέλουν επίσης να πουλήσουν στον χρεωκοπημένο εταίρο τους τα δικά τους Rafale, εξέτασαν το ενδεχόμενο αν είναι σε θέση να μας τα δώσουν με λήζινγκ ώστε να μην επιβαρυνθεί με κάποιο τρικ το χρέος μας. Η απάντηση που πήραν είναι ότι όπως και να μας τα δώσουν, το ποσό του λήζινγκ θα γραφτεί στο χρέος. Και όλα αυτά ενώ οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης συζητούν και, απ' ό,τι φαίνεται, εχουν αποφασίσει την επιλεκτική χρεωκοπία της χώρας μας. Η ευθύνη όμως δεν είναι δική τους, θέσεις εργασίας στις χώρες τους θέλουν να διασφαλίσουν. Η ευθύνη είναι δική μας που εξακολουθούμε να συμψηφίζουμε πολιτική υποστήριξη με οπλικά συστήματα που δεν είμαστε σε θέση να αγοράσουμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News