469
|

Για μια “βίαιη προσαρμογή”

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 13 Δεκεμβρίου 2009, 12:20

Για μια “βίαιη προσαρμογή”

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 13 Δεκεμβρίου 2009, 12:20

Ο πρόεδρος δικαστών και εισαγγελλέων δηλώνει οτι θα δεχθούν «πάγωμα» αλλά όχι μείωση των μισθών τους (σς πρόκειται για τους καλύτερα αμοιβόμενους δημόσιους υπάλληλους).
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δηλώνει οτι το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις .Καμμία απο τις δύο αυτές θέσεις , η πρώτη εκφρασμένη απο μία ομάδα μία ταξης δημοσίων υπαλλήλων και η δεύτερη απο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας που εχει δεσμευθεί να βρίσκει τα επόμενα χρόνια 30 δισκεατομμύρια δραχμές, δεν απαντά στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά.
Που θα βρεθούν εφετος τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό του ελλείμματος, π.χ. ; Γιατί με τα μέτρα «κατά της διαφθοράς και την πάταξη της «φοροδιαφυγής» λεφτά αμέσως στο χέρι το κρατος δέν παίρνει. Το χειρότερο είναι οτι με την εκφραση παρόμοιων θέσεων ,όπως αυτή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δέν δημιουργείται στο υποκείμενο της «βιαιας προσαρμογής» (μόνο τετοια μπορεί να είναι η απότομη διόρθωση των δημοσιονομικών μας μεγεθών ) η ψευδαίσθηση οτι «η ζωή συνεχίζεται».
Χρειάζεται να παγιωθεί η κατάσταση του επείγοντος. Με μέτρα δίκαια ανάλογα με το εισόδημα , ακόμα και με αυξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα ψηλότερα των 90-100.000 ευρώ, αλλά και με μέτρα που θα θίγουν κάθε είδους απαλλαγές, ακόμα και τις «φιλολαικές»και στρεβλώσεις.
Οι δαπάνες του δημοσίου για μισθούς και συντάξεις αφορούν περίπου το 1/3 των δαπανών του προυπολογισμού ,η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γνωρίζω που θεωρεί αυτές τις δαπάνες «ανελαστικές «.Θα μπορούσαν για 1-2 χρόνια να παγώσουν με την συνέχιση καταβολής ενός επιδόματος για τους πιο αδύνατους μαζί με μία ποσοτική στοχοθεσία του υπουργείου Οικονομικών για το κατά πόσο θα μειωθούν οι δαπάνες αυτές σε βάθος μιας διετίας .
Φυσικά και η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας είχε δύο φορές βάλει ποσοστικούς στόχους για το πόσο θα επρεπε να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και τις δύο φορές το ισοζύγιο στο τελος θα καθοριζόταν απο το γεγονός οτι θα εφευγφαν περισσότεροι απο εκείνους που θα προσλαμβάνονταν. Και τις δύο φορές , το 2008 και το 2009 , ο στόχος δεν επετεύχθη.
Πριν από μερικά χρόνια ο πρώην διαχειριστής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ) είχε γράψει σε μία μελέτη του για το ΙΣΤΑΜΕ οτι η χώρα αυτή –ανάμεσα σε αλλες –αυξάνει σε προεκλογικές χρονιές δραματικά τα ελλείμματά της
( σ.σ. τόσο οι κεντροδεξιές όσο και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις ). Η διαπίστωση του κ. Σαρδελή , που ειχε ερθει απο τη Σουηδία στην Ελλάδα , επί υπουργείας του Α.Παπαδόπουλου , δέν αρεσε σε κάποιους μέσα στο ΙΣΤΑΜΕ με αποτέλεσμα η μελέτη αυτή να είναι εξαιρετικά δυσεύρετη.
Στην πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση εχει ελάχιστο η και καθόλου χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα ,σε 1-2 χρόνια θα κληθούμε να ψηφίσουμε η θα μπούμε σε τροχιά εκλογών. Κι αν δεν κάνει τίποτα θα ακολουθήσει την τύχη των κυβερνήσεων Καραμανλή, θα ψηφίσουμε νωρίτερα .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News