500
|

Υπάρχει ιδανικό σώμα;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 21 Ιουνίου 2011, 06:36

Υπάρχει ιδανικό σώμα;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 21 Ιουνίου 2011, 06:36

Η θετική εικόνα για το σώμα μας είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας θετικής αντίληψης για τον εαυτό μας, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της προσωπικής μας ταυτότητας. Χαρακτηριστικό του σύγχρονου καπιταλισμού είναι ότι, μέσω της διαφήμισης, επιφανειακά αποθεώνει το γυναικείο σώμα. Στην ουσία, όμως, ο στόχος της βιομηχανίας της μόδας είναι μάλλον να υποτιμήσει τα υπάρχοντα γυναικεία σώματα προβάλλοντας αδιάκοπα μη ρεαλιστικές εικόνες ομορφιάς που δεν αναγνωρίζουν ηλικιακά και φυλετικά όρια. Ένα ‘αιώνια νέο’ σώμα αποτελεί, στην κουλτούρα μας, ένα καίριο προσόν το οποίο ‘οφείλουμε’ να διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής μας, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές και μεθόδους. Ένα αδύνατο και νεανικό σώμα, (υποτίθεται ότι) είναι οπωσδήποτε ένα σώμα αισθησιακό και σεξουαλικό, αλλά και ταυτόχρονα ένα σώμα ικανό για αναπαραγωγή.

Οι άνδρες δεν παραμένουν ανεπηρέαστοι από την προπαγάνδα της βιομηχανίας της ομορφιάς, αν και ο κύριος στόχος εξακολουθούν να είναι οι γυναίκες. Στις δυτικές κοινωνίες, το ιδεώδες της θηλυκότητας επιτυγχάνεται μέσα από την συστηματική ενασχόληση με πρακτικές επιτήρησης και αυτοπειθαρχίας, όπως η δίαιτα, η γυμναστική, η χρήση καλλυντικών και μακιγιάζ, η πλαστική χειρουργική και φυσικά η σχολαστική προσοχή στη μόδα.

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει κι ο καιρός ομορφαίνει τόσο πιο άσχημα και άβολα με το σώμα τους νιώθουν πολλές γυναίκες που αποφασίζουν ν’ απευθυνθούν σε διαιτολόγους, κέντρα αισθητικής, και πλαστικούς χειρουργούς. Το να προσπαθεί κάποιος να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνισή του μέσω της άθλησης και της προσεγμένης διατροφής, δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό ή κατακριτέο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές γυναίκες αντί να απολαμβάνουν την καλοκαιρία και να αισθάνονται, όπως θα ήταν φυσικό, πιο ευδιάθετες και χαλαρές, μπαίνουν σε μια περίοδο έντασης και άγχους κι απορρίπτουν το σώμα τους, αναζητώντας κάποιο ιδεώδες που βρίσκεται στη φαντασία τους (ή στη φαντασία των σχεδιαστών υψηλής ραπτικής και των σελίδων περιοδικών μόδας).

Επί οκτώ μήνες οι ανάγκες της καθημερινότητας δυσκολεύουν πολλές γυναίκες να ασχοληθούν με τη γυμναστική και την κατάλληλη για τις ανάγκες τους διατροφή, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να αγωνίζονται να φτιάξουν την εικόνα που οι ίδιες έχουν για το σώμα τους, με στόχο η έκθεσή του στην παραλία να μη γίνει αιτία απογοήτευσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η άκριτη εσωτερίκευση μη ρεαλιστικών εικόνων ομορφιάς από γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η διάσπαση ανάμεσα στον εαυτό και το σώμα, να αυξάνονται οι ψυχοπαθολογικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία, κι η χρήση διαφόρων φαρμάκων, με σοβαρές αντενδείξεις, που υπόσχονται ότι μεταμορφώνουν το σώμα καταπολεμώντας τα παραπανίσια κιλά .

Επιπλέον, πολλές γυναίκες ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους, την κατάσταση της υγείας τους, την ηλικία, την φυλή και την σωματική τους διάπλαση προσπαθούν να πετύχουν το ανέφικτο: ν’ αλλάξουν σωματότυπο ώστε να πλησιάσουν τα πρότυπα του ιδανικού σώματος που προβάλλεται από τη βιομηχανία της ομορφιάς.

Υπάρχει ιδανικό σώμα; Ναι, υπάρχει και είναι για τον κάθε έναν από εμάς διαφορετικό — ανάλογα με το φύλο, την φυλή, την ηλικία και τον σωματότυπό μας. Το σώμα αυτό είναι που αξίζει, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο της ψυχική και φυσική μας υγεία, να προσπαθούμε ν’ αποκτήσουμε ή να αποκαταστήσουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News