Ένα ταμείο για την Ευρώπη
Ένα ταμείο για την Ευρώπη
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο κατωτέρων υπαλλήλων που δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ή και της γερμανικής κυβέρνησης. Τι λέει το σχέδιο; Πλάι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτιάχνεται ένας άλλος οργανισμός, πυλώνας μιας οικονομικής πολιτικής για την Ευρώπη. Το όνομά του European Stability and Growth Investment Fund. Το ESAGIF που κατά την άποψη των εμπνευστών του θα εγκαινιασθεί το 2013 -αν προλάβει η Ευρώπη – θα σημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να αγοράζει τίτλους των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η δική μας, και θα προσανατολισθεί στην εποπτεία των τραπεζών. Το Ταμείο θα έχει απεριόριστη αναχρηματοδότηση, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσίευσε χθες η Sueddeutsche Zeitung με την μορφή του non paper και θα παρέχει δάνεια σε χώρες με προβλήματα στην εξεύρεση δανείων στις διεθνείς αγορές με ενέχυρο στο 120% της αξίας των δανείων μετοχές κρατικών επιχειρήσεων η χρυσό.
Οι επικεφαλείς δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, του IFO στο Μόναχο και του DIW στο Βερολίνο συμφώνησαν με το σχέδιο, αλλά ο Χάνς Βέρνερ Ζίν από το Ινστιτούτο του Μονάχου διαφώνησε με την δυνατότητα απεριόριστης αναχρηματοδότησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση που η Ιταλία έχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους ουδείς είναι σε θέση να τη σώσει. Στο Βερολίνο ελπίζουν ότι το νέο ταμείο θα αναγκάζει τις χώρες με χαλαρή «δημοσιονομική κουλτούρα» να ακολουθήσουν την δική του λογική σύνταξης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών. Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος άνθρωπος με ελάχιστη γνώση της ευρωπαϊκής διοικητικής πραγματικότητας μία τέτοια αλλαγή;
Ερώτημα παραμένει ακόμα ποιός θα διαχειρίζεται το ταμείο; Επειδή δεν υπάρχει όργανο με υπερεθνική νομιμοποίηση, εκτός από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το σύνολο της ΕΕ αλλά όχι για κάθε χώρα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία επιτροπή των εθνικών κοινοβουλίων με κανόνες που θα θεσπισθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Το σύστημα μοιάζει εξαιρετικά δυσκίνητο για να δουλέψει μέσα από τέτοιους –αναγκαίους ως προς την ανάγκη νομιμοποίησης των μεταφορών μεγάλων ποσών από εθνικούς προϋπολογισμούς –μηχανισμούς κίνησής του.
Το Ταμείο θα μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές του να αγοράζει ομόλογα, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ και να προτείνει στους κατόχους των τίτλων «κουρέματα» στη λήξη τους. Θα μπορεί να ανταλλάσσει αυτούς τους τίτλους με άλλους μεγαλύτερης διάρκειας πχ με το ίδιο επιτόκιο και με εγγύηση του ταμείου. Οι συντάκτες του εγγράφου προβληματίζονται ότι το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού να πεισθεί ότι «πληρώνει για άλλους». Για αυτό το λόγο η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συμφωνήσει για ευρωομόλογα ή για επέκταση του σημερινού μηχανισμού με πρόσθετα κεφάλαια. Το Ταμείο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη παραμερίζοντας εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε χώρα.
Δύο ακόμα προτάσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με παρόμοια λογική. Εκείνη των βουλευτών των γερμανών ελευθέρων δημοκρατών, που συγκυβερνούν στο Βερολίνο –να διαχειρισθεί τα υπολειπόμενα 20 δις από το ευρωπαϊκά κονδύλια ένας μηχανισμός ανάπτυξης των Βρυξελλών. Η πρόταση έχει στόχο να αφαιρέσει τη διαχείριση των ποσών από την Αθήνα και να οδηγήσει τη διαχείρισή της στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Ακόμα η πρόταση του κ Κώστα Σημίτη στο «Βήμα», που γνωρίζει όσο κανένας Έλληνας πολιτικός τις ευαισθησίες της πολιτικής στον ευρωπαϊκό Βορρά, που επισημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονταν από το ευρωομόλογο θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης και όχι για την πληρωμή του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να το δεχθεί ο «Βορράς» μόνο αν δικές του επιχειρήσεις έπαιρναν μέρος αυτών των χρημάτων.
Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στην τελευταία σύνοδό τους το «πάγωμα» των κοινοτικών προϋπολογισμών. Και μόνο από αυτήν την άποψη, μοιάζει πολύ δύσκολο να αντληθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη από την Ευρώπη μετά την εκπνοή του μνημονίου αν δεν βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός χρηματοδότησης μεγάλων επενδυτικών εγχειρημάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News