Στις κάλπες οι Γάλλοι: Στο 24-26% η αποχή στον πρώτο γύρο
Στις κάλπες οι Γάλλοι: Στο 24-26% η αποχή στον πρώτο γύρο
Η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί ότι η προεκλογική περίοδος για τις σημερινές προεδρικές εκλογές ήταν κακής ποιότητας κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες και ψήφους διαμαρτυρίας.
Συνολικά, η αποχή προβλέπεται μεταξύ 24% και 26%, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτικά, το ποσοστό συμμετοχής έως τις 5 το απόγευμα, ήταν 65% (6 μ.μ ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσίευσε ο Guardian,το 80% των γάλλων ψηφοφόρων θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων ήταν χαμηλού επιπέδου, χωρίς νέες ιδέες, χωρίς όραμα, με λίγες λύσεις στα προβλήματά τους, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, την εκτόξευση της ακρίβειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται γιατί δεν υπήρξε debate των υποψηφίων και γενικά ακόμα και οι υποψήφιοι φαίνεται πως έδειξαν λιγότερο ενθουσιασμό σε σχέση με περασμένες αναμετρήσεις. Ο δε Εμανουέλ Μακρόν μπήκε στην κούρσα πολύ αργά.
Η εκλογική αναμέτρηση, που θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 24 Απριλίου, πιθανότατα ανάμεσα στους Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, θεωρείται αμφίρροπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον γάλλο πρόεδρο νικητή, αλλά με πολύ μικρή διαφορά, κάτι που μπορεί να ανατραπεί στις κάλπες.
Η ακροδεξιά Λεπέν διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την προεδρία, περισσότερες από ό,τι το 2017, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται την Κυριακή να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.
Εδώ και εβδομάδες, δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή και εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν θα έρθει πρώτος, ακολουθούμενος από την Λεπέν, όπως συνέβη στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα έρθει τρίτος.
Διάφορες έρευνες ωστόσο, δείχνουν ότι η Λεπέν και ο Μελανσόν παρουσιάζουν εδώ και μέρες δυναμική ανόδου, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά με τον Μακρόν.
Η αποχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, κάνει το παιγνίδι ακόμη πιο αμφίρροπο.
Πέραν της τριάδας, οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας δείχνουν να μένουν πίσω, κυρίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο άλλος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.
Με τον πρώτο γύρο κλείνει η προεκλογική εκστρατεία μηνών από την οποία απουσίασαν μεγάλα διακυβεύματα, ιδιαίτερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η αγοραστική δύναμη, αντιθέτως, εγγράφηκε ως η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων, ειδικά διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τον πληθωρισμό, διαβρώνοντας λίγο ακόμη τις οικονομικές δυνατότητες πολλών Γάλλων σε επισφάλεια.
Η αποχή θα είναι κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αποχή-ρεκόρ της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί.
Το σίγουρο είναι ότι η αποχή θα ξεπεράσει αυτή του 2017 (22,2%), το οποίο ήταν επίσης υψηλό ποσοστό.
Η Μαρίν Λεπέν επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη, όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου απηύθυνε το σύνθημα προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς για μια «χρήσιμη» ψήφο υπέρ του, παρά προς όφελος πολλών άλλων υποψηφίων του χώρου, όπως ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό ή ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ.
Μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης της ακροδεξιάς, μερικοί υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινώσει τη θέση που θα υιοθετήσουν σήμερα το βράδυ: Ο Ρουσέλ θα υψώσει τοίχο απέναντι στην Λεπέν, η Πεκρές δεν θα δώσει κατεύθυνση, αλλά θα πει ποιον θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο.
Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, ο Μακρόν καλεί σε κινητοποίηση κατά της «αποδαιμονοποιημένης» Ακροδεξιάς, ενώ την Παρασκευή σημείωσε ότι διακατέχεται περισσότερο από «πνεύμα κατάκτησης παρά από πνεύμα ήττας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News