Η κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι γεγονός που δονεί συθέμελα την Ευρώπη, η οποία εγκαταλείπει βεβαιότητες δεκαετιών. Η καλύτερη ως τώρα απόδειξη για αυτό από την απόφαση της Ελβετίας να συνταχθεί με την ΕΕ και να επιβάλλει και αυτή κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Ελβετία, η ουδετερότητα της οποίας μετρά δεκαετίες. Η χώρα που είναι αγαπημένος προορισμός των ρώσων ολιγαρχών (φυσικά όχι μόνο των Ρώσων) για να αφήσουν εκεί τα χρήματά τους, για να κάνουν νέες δουλειές ή απλώς για διασκέδαση.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ιγνάσιο Κασίς αποφάσισε τη Δευτέρα να παγώσει πόρους που ανήκουν στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλα 367 άτομα για τα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.
Επιπλέον έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Ελβετίας για τα ρωσικά αεροσκάφη εκτός από πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ή διπλωματικές. Χθες όλοι οι γείτονες της Ελβετίας είχαν πράξει το ίδιο, οπότε θα ήταν πρακτικά αδύνατο να φτάσει στη χώρα ρωσικό αεροσκάφος. Σε ό,τι αφορά άλλα μέτρα από την ΕΕ, η Ελβετία θα εξετάσει κατά περίπτωση αν θα τα εφαρμόσει.
Αν και αρχικά ο Κασίς είχε εκφράσει την ανησυχία του για το πλήγμα στην εικόνα διπλωματικής ουδετερότητας της χώρας του, αν ακολουθούσε αμέσως την ΕΕ στην επιβολή μέτρων, οι εικόνες βομβαρδισμού αμάχων από την Ουκρανία τον έκαναν να αναθεωρήσει.
Η απομάκρυνση από την πολιτική ουδετερότητας της χώρας (και μάλιστα ελάχιστο χρόνο αφότου η ΕΕ επέβαλε τα δικά της μέτρα) δικαιολογείται από την «άνευ προηγουμένου επίθεση της Ρωσίας σε κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος». Πάντως, σημειώνουν οι New York Times, η Ελβετία δηλώνει πρόθυμη να μεσολαβήσει σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελβετίας δείχνουν ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη Ρωσία κατέχουν 11 δισ. δολάρια σε ελβετικές τράπεζες, ενώ παράλληλα πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν την επιχειρηματική τους έδρα στην Ελβετία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News