Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Τρούμαν» έπλεε στην Αδριατική, στα ανοιχτά της Πούλια, όταν έλαβε σήμα να απονηωθεί ένα ζευγάρι από τα μαχητικά αεροσκάφη του. Οπως έγραψε στη Repubblica o Τζανλούκα Ντι Φέο, ο συντάκτης που παρακολουθεί τη στρατιωτική κινητοποίηση τόσο των ΝΑΤΟϊκών όσο και των Ρώσων, τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα διήνυσαν χωρίς στάση τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τον ιταλικό Νότο από τη Βαλτική Θάλασσα, και έφθασαν στη Ρίγα της Λετονίας.
Οι Αμερικανοί ήθελαν με αυτήν τη διπλή πτήση να δείξουν στους ευρωπαίους συμμάχους τους και σε όλον τον κόσμο ότι είναι σε θέση να εμπλακούν αποτελεσματικά στην Ουκρανία (αν και εφ’ όσον), επειδή έχουν την υποδομή να το πράξουν, δηλαδή αεροπλανοφόρα. Ο Ντι Φέο υπογράμμισε ότι το εσωτερικό σκέλος του αμερικανικού μηνύματος αφορούσε κυρίως κάποιες μη ενθουσιωδώς ανταποκρινόμενες κυβερνήσεις, συμμαχικές των ΗΠΑ: αφορούσε «τις λιγότερο ευθυγραμμισμένες καγκελαρίες», δηλαδή τη Γερμανία.
Ως γνωστόν, τις προάλλες ολοκληρώθηκε επιτυχώς στη Μεσόγειο η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike» στην οποία έλαβαν μέρος και ελληνικά μέσα, θαλάσσης και αέρος.
Διοργανωτής της ήταν το αμερικανικό Πεντάγωνο και στόχος της να δηλωθεί με πάσα σαφήνεια ότι αυτή η συγκεκριμένη αεροναυτική δύναμη υπό το «Τρούμαν» μπορεί να αναμειχθεί σε όλα τα μέτωπα της κρίσης.
Στο εν λόγω αεροπλανοφόρο σταθμεύουν περί τα 40 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τα πλοία συνοδείας του διαθέτουν εκατοντάδες πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στον Βορρά, φυσικά και στην Ουκρανία και στην Κριμαία.
Ο Ντι Φέο έγραψε ότι ήδη η ναυαρχίδα (το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ) πέρασε υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, υποστηριζόμενο από «το ιταλικό αεροπλανοφόρο ‘’Καβούρ’’ και από μοίρες της ελληνικής αεροπορίας».
Επιστρέφοντας στην πτήση προς τη Βαλτική, ο ιταλός συντάκτης μάς πληροφόρησε ότι ζευγάρι των F-18 Hornet ανεφοδιάστηκε εν πτήσει δύο φορές, πρώτα από ένα ιταλικό ιπτάμενο τάνκερ και κατόπιν από ένα γαλλικό. Στη Λετονία έφθασε φουριόζο και «ενσωματώθηκε αμέσως στους ελιγμούς που πραγματοποιούσαν εκεί τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα» βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Βάσει αυτού, έγινε προσομοίωση επιδρομής εναντίον εχθρικών χερσαίων στόχων – «στο χιονισμένο έδαφος» συμπλήρωσε ο Ντι Φέο με μια κάποια ποιητική διάθεση.
Η πληροφορία που επιπροσθέτως άντλησε ο Ντι Φέο από τον πεζότατο μιλιταριστικό κόσμο αφορά την κατάσταση συναγερμού η οποία επικράτησε στο ρωσικό Καλίνινγκραντ (το οποίο βρίσκεται μακριά από τον ρωσικό εθνικό κορμό, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και πολύ κοντά στο Βερολίνο): «Η φρουρά του Καλίνινγκραντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, από τους όρχους των στρατοπέδων εξήλθαν άρματα μάχης, ενώ δοκιμάστηκε και η αντιαεροπορική άμυνα».
Πέρα από τα επιχειρησιακά των γυμνασίων, ο Ντι Φέο αναφέρθηκε και στην άφιξη των αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία: «Οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ κατέφθασαν σε πολωνικό αεροδρόμιο που απέχει 50 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Αυτοί οι άνδρες είναι η εμπροσθοφυλακή των 3.000 συνολικά, οι οποίοι αποστέλλονται εκεί με διαταγή του Τζο Μπάιντεν. Επέστρεψαν στην Ευρώπη για να υπερασπιστούν την ελευθερία της»…
Επιστρέφοντας και ο ίδιος στο ρεπορτάζ, ο Ντι Φέο έγραψε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη φαίνεται πως έγινε πεδίο ασκήσεων αλλά και προκλήσεων μεταξύ των δυνάμεων, μάλλον το ρολόι γύρισε στη εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Μελετώντας και τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, ο συντάκτης διακινδύνευσε και την εκτίμηση ότι «η ένταση θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες».
Κλείνοντας με τα νέα της απέναντι πλευράς, ο Ιταλός έγραψε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ασκήσεις πυρηνικών μονάδων τους και ότι «η πρώτη προειδοποίηση ήρθε κιόλας, αφού δύο ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήση πάνω από τη Λευκορωσία». Τι το εξόχως τρομερό περικλείεται σε αυτή την είδηση; «Τα αεροσκάφη ήταν Tupolev 22M3, δηλαδή τα υπερηχητικά που παραμένουν το επιθετικό δόρυ των πυρηνικών μοιρών» της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News