Ένας από τους τελευταίους αληθινά μεγάλους του Χόλιγουντ, από αυτούς που μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, δεν είναι πια εδώ. Ο σπουδαίος αμερικανός ηθοποιός και ακτιβιστής Σίντνεϊ Πουατιέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.
Μπορεί κανείς να σταθεί στην ιστορική βράβευσή του με Όσκαρ Α΄Ανδρικού ρόλου για το «Lillies of the Field» του Ραλφ Νέλσον (στην Ελλάδα είχε προβληθεί με τον τίτλο «Κάτω από το Βλέμμα του Θεού»), και αυτό μόνο να αρκεί για να μνημονευτεί ανάμεσα στους τιτάνες του σινεμά. Εκείνο το Οσκαρ, το 1964 —25 χρόνια έπειτα από εκείνη την στα κρυφά βράβευση της Χάτι ΜακΝτάνιελί με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1939 για τον ρόλο της σκλάβας στο «Οσα Παίρνει ο Ανεμος»— ήταν ένας προάγγελος μιας νέας εποχής. Ο Πουατιέ, ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός (όχι Αφροαμερικανός, καθώς ήταν από τις Μπαχάμες), που έσπαγε τα ταμπού και έπαιρνε το Οσκαρ καλύτερης ερμηνείας σε μια εποχή που τίποτε δεν ήταν αυτονόητο.
Ο Πουατιέ υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας, διπλωμάτης. Και εκεί στα ταραγμένα χρόνια των 60s υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του αγώνα για τα δικαιώματα των έγχρωμων στις ΗΠΑ, την εποχή που η πολιτική δράση δεν ήταν της μόδας, είχε κόστος.
Το Χόλιγουντ τον γνώρισε στη «Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» το 1955, ως μαθητή του εκπαιδευτικού Γκλεν Φορντ σε ένα σκληρό σχολείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα θα ήταν ο Πουατιέ ο καθηγητής σε ένα αντίστοιχο σχολείο της Αγγλίας στο φιλμ «To Sir with Love».
Το 1967 ήταν η χρονιά του. Εκτός από το «Στον Κύριό μας με Αγάπη» είχε άλλες δύο εμβληματικές εμφανίσεις -και επιτυχίες- στο «Ιστορία ενός Εγκλήματος» (In the Heat of the Night) και στο «Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ» (Guess Who’s Coming to Dinner) και οι τρεις με καμβά το θέμα του ρατσισμού.
Ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες: «Έσπασα τα Δεσμά μου» (Edge of the City, 1957), «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» (The Defiant Ones, 1958), «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο» (A Raisin in the Sun, 1960) και «Τυφλός Άγγελος» (A Patch of Blue). Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Οι Δυο Συνένοχοι» (Buck and the Preacher). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Και ήταν όχι μόνο επειδή οι ταινίες του ήταν ιδιαίτερα αγαπητές. Αλλά επειδή αυτός άλλαξε τον χαρακτήρα του μαύρου ηθοποιού στον κινηματογράφο.
Το 2002 ο Πουατιέ βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Ακαδημία του Χόλιγουντ για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος και το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News