Τα πιο συχνά συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον που δηλώνουν οι περισσότεροι Βρετανοί στη δημόσια εφαρμογή καταγραφής «Zoe» μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Γι’ αυτό και όπως γράφει ο Guardian, το υπουργείο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αλλάξει τις οδηγίες, ώστε οι πολίτες να αναγνωρίζουν τη λοίμωξη Covid-19 πιο εύκολα.
Οπως προκύπτει από τα νεότερα δεδομένα, η Ομικρον εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η μετάλλαξη Ομικρον δεν διαθέτει τα τρία κλασικά συμπτώματα που είχαν όλα τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, δηλαδή απώλεια όσφρησης ή και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.
Τα αποτελέσματα του συστήματος «Zoe» απασχόλησαν και την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας (SAGE) της Βρετανίας, καθώς στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης αναφέρεται πλέον αρκετά σπάνια σε όσους έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Ομικρον.
«Τα νέα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 δεν είναι ο επίμονος βήχας, ο πυρετός και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι που θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Ομικρον θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.
«Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τα δημόσια μηνύματα, για να σώσουμε ζωές, καθώς οι μισοί άνθρωποι με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος έχουν πλέον λοίμωξη Covid-19», συμπληρώνει ο ίδιος.
Στο site του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, περιγράφονται ως κύρια συμπτώματα του κορονοϊού ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Τα ίδια, βέβαια, αναφέρονται και στις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η διαφορά είναι ότι στη Βρετανία φαίνεται να επικρατεί το στέλεχος της Ομικρον και ο κόσμος θα έπρεπε ήδη να έχει ενημερωθεί, ενώ στην Ελλάδα μόλις έχει αρχίσει η διασπορά.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Οπενσοου, καθηγητή Πειραματικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός αλλάζει συμπεριφορά όσον αφορά τα κύτταρα που στοχεύει να μολύνει, κάτι που οδηγεί σε αλλαγή των συμπτωμάτων.
Πρόσφατα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και μία μελέτη από το Χονκ Κονγκ, δείχνουν ότι η Ομικρον είναι λιγότερη ικανή να μολύνει τον εν τω βάθει πνευμονικό ιστό, αλλά μπορεί να χτυπήσει πιο εύκολα τον ανώτερο βρογχικό ιστό.
«Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπεται σε έναν ιό που μολύνει όργανα τα οποία βρίσκονται πιο ψηλά στο αναπνευστικό σύστημα και ως εκ τούτου είναι πιο μεταδοτικός, καθώς χτυπά διαφορετικούς τύπους κυττάρων», εξηγεί ο Οπενσοου, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν αυτήν την περίοδο έχετε κρυολόγημα, τότε υπάρχουν 50% πιθανότητες να έχετε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Ομικρον.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και έλληνες ειδικοί. «Οι πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων», εξηγεί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Θεραπευτικής, Θάνος Δημόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο βαριά πνευμονία, συμπληρώνει ο ίδιος.
Βέβαια, εν μέσω πανδημίας είναι λάθος οποιαδήποτε υπόθεση και αυτοδιάγνωση και θεωρείται δεδομένο ότι με το πρώτο σύμπτωμα θα πρέπει να κάνουμε self και rapid test.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News