«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την «εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας» για τον «πολιτικό ανταγωνισμό» ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του που έγινε στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα (εδώ). Ωστόσο επεσήμανε ότι και οι επιστήμονες πρέπει να οριοθετήσουν τη σχέση τους με το πολιτικό σύστημα.
«Η πανδημία, αυτή η παγκόσμια υγειονομική απειλή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη σχέση Επιστήμης και Πολιτικής», σημείωσε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ακολούθως ότι «η Επιστήμη αναλύει δεδομένα και εισηγείται και η Πολιτική οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποφασίζει».
«Στην Ελλάδα αυτό έχει αναιρεθεί στην πράξη με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο, δεν τα έχει εισηγηθεί κανένας και τα οποία οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων καλούνται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Αυτός είναι ο ορισμός της “εργαλειοποίησης” της Επιστήμης», εξήγησε ο πρώην υπουργός Υγείας, για να συμπληρώσει:
«Προφανώς λοιπόν είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό. Αλλά και η επιστημονική κοινότητα οφείλει να οριοθετήσει τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα και να περιφρουρήσει το συλλογικό της κύρος και την αξιοπιστία της».
«Οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την επιστημονική αλήθεια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, και όχι αυτή να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτως ή άλλως scripta manent…» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News