Χρειάζονται παρεμβάσεις για να αποτραπεί ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία, όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
«Η επιδημία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, είχε ως άμεση συνέπεια την ανάγκη στήριξης των οικονομιών και την εκτίναξη του δημοσίου χρέους. Και δεν είναι μόνο λόγω χρέους του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που είναι άνω του 200%. Σε απόλυτους αριθμούς αγγίζει σχεδόν τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτή η δυνατότητα στήριξης προήλθε όχι μόνο από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και από την κοινή δράση και πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσβαση η οποία από τον Απρίλιο του 2022 μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αβέβαιη», σημείωσε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Από τη μία, λοιπόν, η δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό τελειώνει από την ερχόμενη άνοιξη και συνεπώς η πολιτεία θα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στις κορονο-οφειλές, τις οποίες η κυβέρνηση μετέθεσε για το μέλλον. Από την άλλη, ο πληθωρισμός καλπάζει στο 5% και ίσως και παραπάνω. Έτσι θα πάμε, κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών, για το πρώτο μισό του 2022. Θυμίζω ότι τέτοιον πληθωρισμό είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1990. Οι πενιχρές αυξήσεις 2% στον βασικό μισθό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2022 θα εξαϋλωθούν από τον πολλαπλάσιο πληθωρισμό με αποτέλεσμα να περιοριστεί και η κατανάλωση. Δημιουργείται έτσι ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία».
Ως αιτία του εκρηκτικού κλίματος, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε και τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων. «Ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων από το 1,29 το 2005 εκτιμάται ότι το 2022 θα φτάσει το 1,63, αύξηση πάνω από 30%. Ο δείκτης αυτός είναι ουσιαστικά δείκτης ανισοτήτων και προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αλλά είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός γιατί έτσι δημιουργούνται τεράστια αντικίνητρα για επενδύσεις. Ενισχύεται η απόκρυψη του ΦΠΑ, αδικείται ο έντιμος επιχειρηματίας και το τέλος της μέρας δείχνει ότι δεν βρισκόμαστε σε μία ευρωπαϊκή πορεία αλλά θυμίζει εποχές άλλες, άλλων χωρών, κατάρρευσης των κρατικών και εισπρακτικών μηχανισμών», τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και έθεσε θέμα και διάρθρωσης των φόρων.
«Πεποίθησή μου είναι ότι οφείλουμε να το δούμε αυτό ξανά από την αρχή. Όχι από το μηδέν, αλλά σίγουρα από την αρχή γιατί έχουμε τα θλιβερά πρωτεία να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη σε κλοπή ΦΠΑ και σε επίπεδο γενικότερο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερη μετά τη Ρουμανία. Φταίνε βεβαίως και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η διάρθρωση των ίδιων των συντελεστών του ΦΠΑ, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτό των υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News