Την πεποίθησή του ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφική δύναμη και να επανέλθει στην εξουσία εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίστηκε το πρωί στο στούντιο του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ούτε ένα 24ωρο αφότου έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το απόγευμα της Τετάρτης, στην εκπομπή «Τα Παιδιά της Αλλαγής».
Ο κ. Παπανδρέου είπε πολλά για το ΚΙΝΑΛ, αλλά ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όταν η χώρα μπήκε στο μνημόνιο και ο ίδιος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία, τέτοιες μέρες πριν από 10 χρόνια.
Μιλώντας κατ’ αρχάς για την υποψηφιότητά του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Τα κριτήρια πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα: ποιος μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη, ποιος μπορεί δημιουργήσει ρεύμα ανάπτυξης αυτού του χώρου, ποιος μπορεί να εμπνεύσει, να ξαναφέρει κόσμο, ποιος μπορεί να συμβάλλει στις καινοτόμες ιδέες για να πούμε τι σημαίνει σήμερα προοδευτικό στην εποχή της πανδημίας και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, ώστε η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή… Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά».
Στόχος, εξήγησε, είναι το ΚΙΝΑΛ «να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση, και Πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου».
«Η εξουσία πρέπει να πάει στον λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και τον συγκεντρωτισμό, βασικά διαχρονικά προβλήματα της εξουσίας» επεσήμανε.
«Τα σύμβολα είναι θέμα το οποίο συζητιέται, τα σύμβολα είναι στην ψυχή μας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, θα συζητηθεί και στο συνέδριο» δήλωσε για το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο. Ομως, διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, θέλω αυτά «να αιμοδοτηθούν» με νέες θέσεις και προτάσεις.
«Εχω αγωνιστεί για αυτόν τον χώρο και έχω ευθύνη, αισθάνομαι και την ευθύνη, αυτό αφουγκράστηκα με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αισθάνθηκα ότι μπορώ να συμβάλω, να προσφέρω και στον επαναπατρισμό δυνάμεων. Η δικαίωσή μου θα έρθει από τις πολιτικές μας, έχουμε άλλη πρόταση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να είμαστε ένα συμμετοχικό κόμμα.
»Αυτή είναι η στιγμή της συμμετοχής που θα είναι πρόπλασμα μεγάλου συμμετοχικού κόμματος», δήλωσε για τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.
Το λάθος του Σαμαρά
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν του και στην εποχή των μνημονίων, στράφηκε κατά του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι υπονόμευσε την κυβέρνηση Παπαδήμου.
«Η συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν βοήθησε το κίνημά μας… Ήταν έκτακτη εποχή, μεγάλη κρίση για τη χώρα, και χρειάζονταν ευρύτερες δυνάμεις. Το λάθος ήταν ότι ο Σαμαράς ουσιαστικά έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου· αν είχε παραμείνει, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια πιστεύω. Ο κ. Σαμαράς δεν επέτρεψε να γίνουν αλλαγές, πέραν του PCI, που το είχαμε συμφωνήσει το 2011 έτσι κι αλλιώς στις Βρυξέλλες. Καθυστέρησε, δημιούργησε αίσθημα αναξιοπιστίας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά το 2012, όταν έπρεπε να πάμε σε δεύτερες εκλογές», υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, όταν η ΝΔ του κ. Σαμαρά υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρώην Πρωθυπουργός διηγήθηκε ότι «ο Σόιμπλε είπε “θα φύγετε από το ευρώ και έχουμε φτιάξει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα”» και σχολίασε με τρόμο τι θα είχε συμβεί αν είχε γίνει δεκτή η πρότασή του.
«Δείτε πως είναι η Τουρκία σήμερα, με τη λίρα να πέφτει, θα ήμασταν έτσι και χειρότερα, και η Τουρκία έχει παραγωγή, δεν έχει τόσες εισαγωγές όσο εμείς, φανταστείτε να διπλασιαστεί η ενέργεια και όλα τα προϊόντα. Θέλανε ανθρωπιστική βοήθεια όπως Αφρική, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν –σκεφτείτε πώς βλέπανε την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα, σκεφτείτε και τα εξωτερικά θέματα, πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν».
«Σηκώσαμε το βάρος αυτή την περίοδο, έπρεπε να είχαμε πιο ισχυρή φωνή. Γίναμε το εξιλαστήριο θύμα και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θέλανε να τα φορτώσουν στο ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος πιστεύω βλέπει ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έφταιγε. Ο κόσμος λέει “ναι, είχατε δίκιο κάνατε το σωστό”…» επέμεινε ο κ. Παπανδρέου.
Οπως δε σημείωσε, «η ΝΔ το έφερε το μνημόνιο, όχι εγώ. Εγώ κατάφερα να δανειστώ, φτιάξαμε έναν μηχανισμό στην ΕΕ –θα τον ήθελα διαφορετικά– έτσι τον ήθελε η Μέρκελ και το ΔΝΤ, που έλεγε “εφόσον δεν μπορείς να δανειστείς από την αγορά, θα σε δανείσουμε εμείς” με όρους που ήταν βέβαια σκληροί, μακάρι να μην ήταν τόσο σκληροί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News