Σαν ένα σπίτι βγαλμένο από ταινία κινουμένων σχεδίων, με το δικό του σύννεφο βροχής να το προστατεύει, ένα σπίτι των Καναρίων Νήσων επιβίωσε από τα ποτάμια λάβας που κύλησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα.
Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν την ανέγγιχτη κατοικία να βρίσκεται σε ένα απανθρακωμένο τοπίο.
Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων το χαρακτήρισαν «σπίτι-θαύμα» μιας και στην συγκεκριμένη περιοχή πάνω από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους από την Κυριακή, οπότε και το ηφαίστειο Κούμπρα Βιέχα «ξύπνησε» μετά από πέντε δεκαετίες, εκτοξεύοντας τόνους λάβας.
Η παρακάτω εικόνα του φωτογράφου Αλφόνσο Εσκαλέρο από το πρακτορείο Reuters με το σπίτι που, παρότι έχουν κυκλώσει ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων, παραμένει άθικτο, έκανε το γύρο του Διαδικτύου.
Σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, το σπίτι ανήκει σε ένα ζευγάρι δανών συνταξιούχων οι οποίοι δεν το είχαν επισκεφτεί από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.
«Παρότι δεν μπορούμε να πάμε, νιώσαμε τέτοια ανακούφιση που ακόμα στέκεται» τόνισε το ζεύγος.
Σύμφωνα με την Αντα Μονίκενταμ, τη μηχανικό που έχτισε το οίκημα, «όλοι αρχίσαμε να κλαίμε σαν τρελοί όταν τους είπα [στους ιδιοκτήτες] πως το αγαπημένο τους σπίτι ήταν άθικτο».
Το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή Ελ Παραΐσο («Παράδεισος»…) όπου πάνω από το ήμισυ των κατοικιών και το τοπικό σχολείο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, έγραψε ο Guardian.
Μάλιστα, το ζευγάρι επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω του ηφαιστειακού τοπίου της, δήλωσε η Μονίκενταμ.
Με το ηφαίστειο να συνεχίζει να «ξερνά» λάβα, από την Πέμπτη ειδικά συνεργεία απομακρύνουν την ηφαιστειακή τέφρα που έχει καλύψει τα πάντα, με εκχιονιστικά μηχανήματα ενώ ομάδες ειδικών μετρούν την τοξικότητα των αερίων που απελευθερώθηκαν.
Οι ντόπιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν μάλιστα πως η λάβα μπορεί να πυροδοτήσει χημική αντίδραση και να προκαλέσει εκρήξεις και απελευθέρωση τοξικών αερίων, αν φτάσει στη θάλασσα. Παρόλα αυτά, την Πέμπτη, οι ροές λάβας, σύμφωνα με τους ειδικούς, κινούνταν «πολύ αργά» και άρα δεν είναι σαφές αν και πότε θα φτάσουν στο νερό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News