Καθώς η Ανγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια, όλοι φυλλομετρούν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, σε μια προσπάθεια να ορίσουν την πολιτική κληρονομιά της γυναίκας που έμεινε στο τιμόνι της Γερμανίας από το 2005 ως και τις μέρες μας. Και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επί όλα αυτά τα χρόνια άνθρωπος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατείας –άλλοτε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, άλλοτε ως πρόεδρος του Eurogroup και βεβαιώς ως πρόεδρος της Κομισιόν– είχε να πει κάποια καλά αλλά και κάποια όχι και τόσα καλά πράγματα τελικά.
Ο Γιούνκερ περιέγραψε την απερχόμενη καγκελάριο ως ηγέτιδα, εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε στην προσφυγική κρίση το 2015 και μίλησε για το πώς άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν οι Γερμανοί την Ευρωπαϊκή Ενωση –«ποια είναι η κληρονομιά της Μέρκελ στην Ευρώπη; Η κληρονομιά της είναι ότι έφερε κοντά τη Γερμανία στην Ευρώπη. Έκανε σαφές στους Γερμανούς πολίτες ότι η Ευρώπη είναι μέρος του γερμανικού “στατους κβο” και αυτή είναι η κύρια κληρονομιά της, γιατί μετά από αυτήν, δεν θα υπάρχει καγκελάριος που να μην είναι φιλοευρωπαίος», είπε 0 66ετής πολιτικός σε συνέντευξή του στο Euronews και στην Εφη Καρακώστα.
Ωστόσο ο Γιούνκερ στάθηκε ιδιαίτερα και στη μεγάλη αποτυχία της Μέρκελ. Ηταν η στάση της απέναντι στην Ελλάδα, είπε καταλογίζοντας στην απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας διστακτικότητα και απροθυμία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βοηθηθεί νωρίτερα, παρατήρησε ο ίδιος.
«Ηγέτης είναι κάποιος που μπορεί να πει όχι στο δικό του στρατόπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη Μέρκελ. Παράλληλα εκτίμησε ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία της ήταν η απροθυμία που έδειξε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Εξαιτίας των δισταγμών και της απροθυμίας της, χάναμε χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα», σημείωσε.
«Είχα συγκρούσεις μαζί της. Ναι, συγκρούσεις, μεγάλες διαφωνίες, κυρίως για την Ελλάδα επειδή οι Γερμανοί, η δική της κοινοβουλευτική ομάδα, ο γερμανικός Τύπος, δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Και έτσι της έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν διαφορετική από την άποψη που είχε για την Ελλάδα», είπε επίσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Είπε πάντως και κάτι πιο ανάλαφρο ο Γιούνκερ για τη Μέρκελ:
«Είναι ένα άτομο με πολύ χιούμορ, αν και στη Γερμανία τη γνωρίζουν ως προσγειωμένη, σοβαρή, μιμούνταν πάντα συναδέλφους, καθώς κι εμένα τον ίδιο. Αλλά ποτέ δεν με μιμήθηκε όταν ήμουν εκεί. Αλλά μιμούνταν τον Σαρκοζί, τον Τραμπ και άλλους με εξαιρετικό τρόπο. Ήταν καλλιτέχνης σε αυτό».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το μπλοκ δεν αλλάζει αρκετά, για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
«Δεν πρέπει να είμαστε πολύ σεμνοί, αλλά δεν πρέπει και να προσπαθούμε να κάνουμε κήρυγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αντι-αρετή, όποτε βρισκόμαστε στην Αφρική ή στην Ασία, τους λέμε τι να κάνουν. Δεν τους αρέσει αυτό. Και δεν είναι ο ρόλος της Ευρώπης να κάνει κήρυγμα στους άλλους, αλλά να δίνει το παράδειγμα», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News