Πέρα από τις αστοχίες, τις αντιδράσεις και τελικά την εμπλοκή με την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη για τη θέση του πρώτου υπουργού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για μία άλλη απόφασή της στο πλαίσιο του πρόσφατου ανασχηματισμού. Αυτή της υπουργοποίησης του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ως γνωστόν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.
Η αντίδραση, μάλιστα, προήλθε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), που θυμήθηκε ότι ο νέος υπουργός Υγείας στο ακροδεξιό παρελθόν του (πριν από τη ΝΔ άλλωστε είχε διατελέσει στέλεχος και ενθουσιώδης βουλευτής του ΛΑΟΣ) είχε κάνει δηλώσεις προσβλητικές προς τους Εβραίους. Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένη δήλωση του κ. Πλεύρη που, ως δικηγόρος είχε υπερασπιστεί τις ακραία αντισημιτικές –σχετικές με το Ολοκαύτωμα και το Αουσβιτς–, θέσεις του πατέρα του, Κώστα Πλεύρη.
Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη εξέφρασε την ανησυχία του για την τοποθέτηση του κ. Πλεύρη και ζήτησε από τον νέο υπουργό να καταδικάσει σαφώς τη «μισαλλοδοξία», τον «αντισημιτισμό» και τους «αρνητές του Ολοκαυτώματος» –στοιχεία που προφανώς του προσάπτονται.
Η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ ήταν η ακόλουθη:
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του από την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.
Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: «…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον;”».
Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News