Τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου, του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που θα ενσωμάτωνε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία –το οποίο μάλιστα θα αναλάμβανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Αμυνας επί Τσίπρα (!)–, την απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Χάρη Θεοχάρη, τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού και την υπουργοποίηση στο υπ. Υγείας του Θάνου Πλεύρη, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Υπήρξαν ουσιαστικά 11 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με φόντο κυρίως:
α) την κακοδιαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα. Απομακρύνθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης από το «σπασμένο» πλέον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τη θέση του παίρνει ο άλλοτε υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επανακάμπτει στην κυβέρνηση ύστερα από οκτώ μήνες), όπως έφυγε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, που από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τοποθετείται υφυπουργός Αμυνας.
β) τα ζητήματα που προέκυψαν τελικά στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς αλλάζουν στο υπουργείο Υγείας τα δύο βασικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστική τόσο η υποβάθμιση του κ. Κικίλια που εστάλη να αντικαταστήσει τον κ. Θεοχάρη στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, όσο και η υπουργοποίηση της εξωκοινοβουλευτικής (διευθύντριας της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία») Μίνας Γκάγκα, η οποία αναλαμβάνει αν. υπουργός Υγείας στη θέση τού επίσης «εκτός» Βασίλη Κοντοζαμάνη.
γ) τις εσωκομματικές ισορροπίες και η πολιτική «γεωγραφία» εν όψει πια και των επόμενων εκλογών: ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής από την πυρόπληκτη Εύβοια αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, στη θέση της Σερραίας Φωτεινής Αραμπατζή· υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο θεωρούμενος «Σαμαρικός» βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, στη θέση του Αρκά Κώστα Βλάσση· υφυπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Κοζανίτης Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη θέση του Κρητικού Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου ανέφερε:
Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:
1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.
Στα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού ότι παρά την έντονη φημολογία, έμειναν στη θέση τους η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, γεγονός που δείχνει ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανατροπή με Αποστολάκη!
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξαν οξύτατες, κυρίως δε από τον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε ζήτημα «εξαγοράς» και «αποστασίας» του κ. Αποστολάκη, με τον τελευταίο μάλιστα, σε μια ανατροπή, να διαμηνύει ότι υπό αυτές τις τοξικές πολιτικά συνθήκες δεν δέχεται τη θέση! Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Αποστολάκης είχε ζητήσει τη συνεννόηση των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) για να αναλάβει το πόστο και είχε λάβει τη σχετική διαβεβαίωση, έτσι αποδέχτηκε αρχικά τον διορισμό του. Ομως ύστερα από τις σχεδόν τοξικές διαμαρτυρίες της Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α., προέβη σε μια μεγαλοπρεπή υποχώρηση, δημιουργώντας εκτός των άλλων ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Λίγο πριν τις 15:00, δηλαδή μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Οικονόμου σε δήλωσή του αποκάλυψε το παρασκήνιο των συζητήσεων με τον κ. Αποστολάκη, φτάνοντας σε σημείο να τον κατηγορήσει για «δειλία» και να τον χαρακτηρίσει ως άνθρωπο «κατώτερο των περιστάσεων». Μάλιστα ο κυβερνητικός πορτ παρόλ είπε ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων –μετά δηλαδή την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο– το νέο υπουργείο δεν θα δημιουργηθεί και προς το παρόν οι σχετικές αρμοδιότητες θα παραμείνουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή στον κ. Θεοδωρικάκο.
Πριν την εμπλοκή με τον κ. Αποστολάκη, από το Μέγαρο Μαξίμου επικοινωνείτο ένας ενθουσιασμός για το εύστοχο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Πρόκειται για ανασχηματισμό των “ανοιχτών μετώπων”. Ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός», έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές σε μια πρώτη προσπάθεια να δοθεί η πολιτική γραμμή των αλλαγών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο ανασχηματισμός «αξιοποιεί την εμπειρία, όχι μόνο την πρόσφατη, αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ερχεται λοιπόν να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου. Δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων».
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσαν ότι οι αλλαγές αποτυπώνουν επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. «Γι’ αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του».
Και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά στην πρώτη γραμμή, σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται (π.χ. Ευ. Αποστολάκης – Ασημ. Γκάγκα), σημείωσαν πάλι οι ίδιες κυβερνητικές «πηγές» για να επισημάνουν και την πιο «αντιπροσωπευτική» εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτική Μακεδονία, Αχαΐα), με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισαν επίσης ότι «ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και εν συνεχεία υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.
»Επίσης, ο κ. Πλεύρης γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του, αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητά του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κυρίας Ασημίνα Γκάγκα, προέδρου του ΚΕΣΥ, γιατρού που βρέθηκε αυτά τα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού, σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου, δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News