Οι διορισμοί νέων πρεσβευτών των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, «αν και ανεπίσημοι ορισμένοι» όπως έγραψε η Corriere della Sera, δείχνουν τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου στη γεωπολιτική σκακιέρα αφού αποτελούν κινήσεις σε σημαντικά σημεία του πλανήτη. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι διορισμοί που προδίδουν συναισθηματισμό, λόγου χάρη σαν την τοποθέτηση της Βίκι Κένεντι ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αυστρία όπως έχουμε ήδη γράψει, και ορισμένοι άλλοι που υπαγορεύτηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Μπερνς στην Κίνα
Από τη γεωπολιτική άποψη, σημαντικότερη όλων κρίνεται η τοποθέτηση στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο του γνωστού και στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, 65 ετών σήμερα, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ο νεοϋορκέζος διπλωμάτης έχει κάνει μεγάλη καριέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα σε πόστα που συνδέονται άμεσα με την Εγγύς και Μέση Ανατολή (έχει υπηρετήσει σε Αίγυπτο και Ισραήλ), αλλά και σε διπλωματικές θέσεις-κλειδιά στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε και υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά το διάστημα 2005-2008 στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους υιού. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί για το Κόεν Γκρουπ, μία εταιρεία συμβούλων με αντικείμενο την άμυνα και με πολλά ενδιαφέροντα στην Ασία, και στην Κίνα φυσικά.
Τραπεζίτης στο Ισραήλ
Η τοποθέτηση ενός τραπεζίτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Ο 60άρης Τόμας Νάιντς, μέχρι προσφάτως διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, διαθέτει πολιτική ταυτότητα και εμπειρία αφού κατείχε διοικητική θέση επί προεδρίας Κλίντον και κυβερνητική θέση επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα πόρων και διαχείρισης). Οι ρίζες του στον αμερικανικό εβραϊσμό είναι «βαθιές», παρατήρησε η Corriere.
Ανταποδοτικές κινήσεις
Οπως έχουν κάνει όλοι οι πρόεδροι πριν από αυτόν, ο Μπάιντεν αναζήτησε για πρεσβευτές των ΗΠΑ και άτομα που στήριξαν τον εκλογικό του αγώνα.
Για την πρεσβεία στο Λονδίνο, σε χώρα για την οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί λόγω της «ειδικής σχέσης» της με τις ΗΠΑ, προκρίθηκε η Τζέιν Χάρτλεϊ, 71 ετών, πρώην πρεσβευτής στη Γαλλία (επί Ομπάμα), σύζυγος του επιχειρηματία Ραλφ Σλόστιν, χρηματοδότη των Δημοκρατικών εξακολουθητικώς.
Στον Καναδά ως πρεσβευτής των ΗΠΑ θα πάει ο 65χρονος Ντέιβιντ Κόεν, ο οποίος είναι δικηγόρος, στέλεχος του γίγαντα των επικοινωνιών Comcast και με προϋπηρεσία στο γραφείο του δημάρχου στη Φιλαδέλφεια. Είναι λομπίστας και έχει συνεισφέρει στους τελευταίους προεκλογικούς εράνους του Μπάιντεν.
Ο επιχειρηματίας Νταγκ Χίκεϊ θα τοποθετηθεί πρεσβευτής στην Ιταλία.
Οι πολιτικοί φίλοι
Από τον κύκλο των πολιτικών υποστηρικτών του, ο πρόεδρος Μπάιντεν διάλεξε τον 50χρονο επιχειρηματία Ερικ Γκαρτσέτι για πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί.
Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο θα γίνει ο εβραϊκής καταγωγής Εμάνουελ Ραμ, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος στο Σικάγο. Ο 61 ετών Ραμ υπήρξε σύμβουλος του και προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα.
Στην Τουρκία, σε ένα πόστο που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, θα μεταβεί στην Αγκυρα για να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή ο 58χρονος Τζεφ Φλέικ, πρώην γερουσιαστής της Αριζόνα. Η περίπτωσή του είναι αξιοπρόσεκτη και για έναν επιπλέον λόγο: ο άνθρωπος δεν είναι διπλωμάτης, δεν είναι καν Δημοκρατικός, όμως η επιλογή του σχετίζεται με την αντίθεσή του στα πεπραγμένα Τραμπ. Συγκαταλέγεσαι μεταξύ εκείνων των Ρεπουμπλικανών, των αποκαλούμενων «μετριοπαθών», οι οποίοι δεν αμφισβήτησαν την εκλογή του Μπάιντεν, κόντρα στις πιέσεις του Τραμπ.
Η χήρα του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, Σίντι ΜακΚέιν, 67 ετών, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στον FAO, δηλαδή στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Περισσότερες Κένεντι!
Εκτός από τη Βίκι Κένεντι, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει πρεσβευτή και μία άλλη Κένεντι, την Καρολάιν. Η 63χρονη Καρολάιν, κόρη του δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι και της Τζάκι, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα διετέλεσε πρεσβευτής στο Τόκιο. Τώρα θα πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπέρα της Αυστραλίας, ή, ενδεχομένως, σε κάποια ασιατική χώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News