Τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από το πιάτο με το φαγητό και το κυπελλάκι καφέ που παίρνουμε στο χέρι, μέχρι τις συσκευασίες μιας χρήσης, καταλήγουν στους ωκεανούς και ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό είναι η οριστική κατάργησή τους.
Ερευνα στην επιθεώρηση «Nature Sustainability» έδειξε ότι καταναλωτικά είδη, πολλά από τα οποία είναι μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, και δοχεία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών. Για τους επιστήμονες ήταν έκπληξη ότι μεγάλο ποσοστό από τα πλαστικά σκουπίδια που φτάνουν στους ωκεανούς προέρχονταν από το φαγητό που αγοράζουμε σε ντελίβερι.
Τα τέσσερα είδη πλαστικών που αποτελούν περίπου το ήμισυ των απορριμμάτων που παράγει ο άνθρωπος, είναι οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, τα πλαστικά μπουκάλια, τα δοχεία τροφίμων και τα περιτυλίγματα. Είδη όπως τα πλαστικά καπάκια και τα είδη ψαρέματος είναι και αυτά επικίνδυνα, γιατί χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και διασπώνται εξαιρετικά αργά.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκουπιδιών ήταν στις ακτές και στον πυθμένα κοντά στην ακτή, όπου τα συσσωρεύουν ο άνεμος και τα κύματα. Στους ανοιχτούς ωκεανούς εντοπίζονται είδη αλιείας όπως σχοινιά και δίχτυα, τα οποία συνιστούν το ήμισυ της ποσότητας των σκουπιδιών για αυτές τις ζώνες.
Αλλη έρευνα, στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση, κατέγραψε την ποσότητα των σκουπιδιών στον ωκεανό από 42 ποτάμια στην Ευρώπη. Η Τουρκία, η Ιταλία και η Βρετανία ήταν οι τρεις χειρότερες χώρες από απόψεως παραγωγής σκουπιδιών.
Ειδη πολλαπλών χρήσεων
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η καταστροφή είναι να τερματιστεί αυτή η ροή των σκουπιδιών από την πηγή της, τονίζει ο Guardian. Οι επιστήμονες ζητούν να απαγορευτούν συνηθισμένα είδη μιας χρήσης και οι παραγωγοί τους να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι.
Τα μέτρα, για παράδειγμα, που ελήφθησαν στην Ευρώπη για τα πλαστικά καλαμάκια, τους αναδευτήρες καφέ και τα στικ καθαρισμού αυτιών είναι ευπρόσδεκτα (αν και τα εν λόγω είδη δεν αποτελούν ούτε το 2,5% των σκουπιδιών που φτάνουν στη θάλασσα), ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολύ συνηθέστερα είδη πλαστικών.
Σακούλες… με επιστροφή!
Κάτι απλό που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε σακούλες μιας χρήσης. Ακόμα, οι παραγωγοί προϊόντων θα πρέπει να φροντίσουν περισσότερο για τη συλλογή και την ασφαλή απόρριψή τους, αλλά και να υποστηρίξουν τρόπους επιστροφής με χρηματική ανταμοιβή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News