«Αστραψε και βρόντηξε» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξοργισμένος από το «νέφος» των fake news και των απίθανων θεωρίων για τα εμβόλια κατά τoυ κορονοϊού, οι οποίες εξαπλώνονται σαν την πυρκαγιά το τελευταίο διάστημα, ενώ η χώρα πασχίζει να αποκτήσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιαστικού της προγράμματος.
Ειδικά για τις τελευταίες «επιστημονικές» προειδοποιήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος μίλησε για αλήτες γιατρούς, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά:
«Ο κίνδυνος να υπάρξει παρενέργεια είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από κορονοϊό. Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ένας Άγγλος που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού με τον αυτισμό. Εχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια σε παιδιά και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον κόσμο. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική, και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό, που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούργιο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού».
«Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κορονοϊού», αποκάλυψε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ενα ποσοστό πολιτών διστάζει να εμβολιαστεί επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για όσους δεν θέλουν –και είναι πολλοί– να κάνουν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca.
«Αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με τη δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε και εδώ ό,τι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί», παρατήρησε.
Οσον αφορά την κουβέντα περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι «μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να “ξεφύγουν “σε τοπικό επίπεδο, αλλά γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό και αν κολλήσει ο ίδιος, θα νοσήσει ελαφρά», επανέλαβε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News