Ένα μάλλον απρόσμενο γεγονός, η υποχρεωτική προσγείωση στο Μινσκ της πτήσης FR4978 από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, έστρεψε ξαφνικά τη συνήθως «καρφωμένη» στην Ανατολική Μεσόγειο προσοχή της Ελλάδας προς το μακρινό πεδίο της Ανατολικής Ευρώπης. Εντελώς τυχαία προς τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρατική αεροπειρατεία και την απαγωγή του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ράμαν Πρατάσεβιτς – χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Σότσι της Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ανταλλάσσοντας θερμά λόγια και μια υπόσχεση για συνέχεια των επαφών έως ότου, πριν από το τέλος του 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί τη Μόσχα.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Σότσι θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε διπλωματική παγίδα, λίγες ώρες μετά την αεροπειρατεία που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενός (μάλλον απρόθυμα) προστατευόμενου της Μόσχας. Ωστόσο η συνάντηση και, κυρίως, οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν μετά από αυτήν, κύλησαν ομαλά, με κάποιες αιχμές για την Ε.Ε. από το Σεργκέι Λαβρόφ και πιο αιχμηρές τοποθετήσεις από τη πλευρά του Νίκου Δένδια για την «αποσταθεροποιητική» στάση της Τουρκίας στην περιοχή και τις νέο-οθωμανικές βλέψεις της.
Αν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μοιάζουν συνήθεις, ήταν απολύτως υπολογισμένες και είχαν ως βασικό σκοπό να αναδειχθεί η τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα και σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος της Ρωσίας. Μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Νίκου Δένδια στο Σότσι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι η Τουρκία καλό θα ήταν να μην τροφοδοτεί το «μιλιταριστικό αίσθημα» του Κιέβου και, κυρίως, να μένει μακριά από περιοχές ρωσικής κυριαρχίας, όπως η Κριμαία (μετά τη διεθνώς μη αναγνωρισμένη προσάρτησή της το 2014). Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με συνολικά 17 UAV (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα) Bayraktar TB-2 και έχει συμφωνήσει για ακόμα 48, τα οποία, μάλιστα, προτείνεται να παραχθούν από κοινού.
Χθες, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας έφθανε στο Σότσι, στην απέναντι πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, πολιτειακό άρχοντα της πλέον αντιρωσικής χώρας της Ανατολικής Ευρώπης και της Ε.Ε. Στην Άγκυρα, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για την αγορά 24 τουρκικών UAV Bayraktar TB-2 από την Πολωνία. Με αυτό τον τρόπο η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αγοράζει τουρκικά UAV. Η συνάντηση έκλεισε με χαμόγελα, άριστη διάθεση και την υπόσχεση των δύο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Βαρσοβία. Ενώ ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα στείλει F-16 στη Πολωνία, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της συμμαχίας. Σημειώνεται, ότι προς βορρά η Πολωνία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και ανατολικά με τη Λευκορωσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη και πολιτικά σημαντικότερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, επιλέγει να αποκτήσει σταδιακά πιο στενές σχέσεις με τη Τουρκία.
Και ο Ερντογάν από την πλευρά του, χρησιμοποιώντας τους ορκισμένους εχθρούς των Ρώσων στον Βορρά (Πολωνία και Ουκρανία), προβάλλει τη Τουρκία ως μια χώρα που φτάνει πέρα από τον Καύκασο (Ναγκόρνο Καραμπάχ), τη Μέση Ανατολή (Συρία) και τη Βόρεια Αφρική (Λιβύη). Ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του μπορεί να συγκινούνται από τέτοιες εκδηλώσεις, είναι απολύτως σαφές ότι ο Ερντογάν έχει επιλέξει να παίξει ένα χαρτί το οποίο λειτουργεί πολιτικά όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό όπου ο τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων (Τάταροι της Κριμαίας, Αζέροι του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αλλού).
Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν απλά θα «γκρινιάζει» προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα, ή επιτέλους θα αρχίσει να συνομιλεί με μεγαλύτερη ένταση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο αγοραίος «αντιρωσισμός» και τα UAV του γαμπρού του Ερντογάν φαίνεται να πουλάνε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News