Μετά τη «σωτηρία» της Ευρωζώνης, η σειρά τη Ιταλίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, την ερχόμενη εβδομάδα ο ιταλός πρωθυπουργός (και πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει πακέτο συνολικού ύψους 221 δισ. ευρώ, με στόχο την ανάκαμψη και τη ριζική αναδιάρθρωση της χειμαζόμενης από την πανδημία του κορονοϊού, οικονομίας της χώρας του.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, έχοντας ως βάση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το «πακέτο Ντράγκι» θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές, σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας, στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και επιχορηγήσεις ύψους 191,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 30 δισ. ευρώ δημοσιονομικών πόρων της Ιταλίας.
«Οπως έπραξαν οι κυβερνήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο, έχουμε την υποχρέωση να εκκινήσουμε μία νέα ανοικοδόμηση», είχε εξηγήσει τον περασμένο τον Φεβρουάριο ο Μάριο Ντράγκι.
Προσωπικό στοίχημα του ιταλού πρωθυπουργού, να ξαναμπούν στις ράγες της υλοποίησης 57 σχέδια για έργα υποδομών, που βαλτώνουν στον λαβύρινθο της περιώνυμης ιταλικής γραφειοκρατίας, συνολικού κόστους 83 δισ. ευρώ.
Οι εν λόγω επενδύσεις στις υποδομές αναμένεται να δημιουργήσουν 118.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025, μετά την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης εξαιτίας της πανδημίας.
Αναφερόμενος στο πακέτο Ντράγκι, ο Τζουλιάνο Νάτσι, καθηγητής Στρατηγικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, έκανε λόγο για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», καθώς επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεναν μπλοκαρισμένες εδώ και δεκαετίες.
Με την επέκταση του προϋπολογισμού, ύψους 32 δισ. ευρώ, σε συνέχεια εκείνης για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανάκαμψης, το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 11,8% του ΑΕΠ, ύψος ρεκόρ για την ευρωζώνη, ενώ το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 159,8% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σχολίαζαν αναλυτές, βρίσκεται στο επίπεδο του ελληνικού χρέους το 2011. Μήπως λοιπόν πρέπει να περιμένουμε μία νέα κρίση στην ευρωζώνη, πυροδοτούμενη αυτή τη φορά από την Ιταλία;
«Οχι, η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη, διότι η Ρώμη δεν εξαρτάται από ξένους επενδυτές για να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο κρατείται στο μεγαλύτερο μέρος του από ιταλικές τράπεζες και νοικοκυριά», απαντά ο Χεσούς Καστίγιο, οικονομολόγος της Natixis.
Επιπλέον, συμπληρώνει, «η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και διαθέτει έναν στέρεο βιομηχανικό τομέα», ενώ ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει την Ιταλία να σκοντάψει, διότι «έχει τα μέσα να σταθεροποιήσει τις αγορές και αρκετή δύναμη πυρός για να αμβλύνει πιθανές εντάσεις στα ιταλικά επιτόκια».
Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η «επίδραση Ντράγκι», δεδομένου ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του Φεβρουαρίου, το δεκαετές επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας έπεσε λίγο κάτω από το 0,50%, σε ιστορικό χαμηλό, και έκτοτε κινείται γύρω στο 0,73%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News