Την απόσυρσή της από τη διεθνή σύμβαση, η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αποφάσισε και ανακοίνωσε η Τουρκία, μέσω προεδρικού διατάγματος.
Τι ειρωνεία: η σύμβαση είχε υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη πριν από δέκα χρόνια. Επρόκειτο όμως για μια Τουρκία εντελώς διαφορετική, που (ακόμη) επιθυμούσε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η απόσυρση δεν είναι ένα βήμα πίσω για τις γυναίκες, αλλά και ένα ακόμη μακριά από την ΕΕ.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Συντηρητικοί πολιτικοί στην Τουρκία θεωρούν πως το κείμενο βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.
Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση είχε γίνει θέμα συζήτησης, αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά. Η ανακοίνωση της απόσυρσης στο προεδρικό διάταγμα δεν συνοδευόταν από αιτιολόγηση.
Εκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας να παραμείνει η κυβέρνηση συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση. Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του κόμματος, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».
Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών», αντέτεινε η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.
Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία. Μόνο πέρυσι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide· επισήμως δεν υπάρχουν δεδομένα για τις γυναικοκτονίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίσταται βίαια από σύντροφο, έναντι ενός 25%, κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη.
Το Reuters σημειώνει ότι και η Πολωνία (ειδικότερα το ανώτατο δικαστήριο) έχει εξετάσει τη σύμβαση, έπειτα από δηλώσεις υπουργού που εξέφρασε την επιθυμία η χώρα του να αποσυρθεί από μια «υπερβολικά φιλελεύθερη» σύμβαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News