Ο Τομά Πεσκέ είχε βαρεθεί λίγο τη θέα από το πιλοτήριο της Air France και είπε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Ετσι έγινε αστροναύτης και το 2017, έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το Σογιούζ της ρωσικής Roscosmos, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία .
Τον άλλο μήνα, θα βρεθεί ξανά στον ΔΣΣ αλλά αυτή τη φορά θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της ΝΑΣΑ στη Φλόριντα με το «ταξί» του Ελον Μασκ, Crew Dragon.
Θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος αστροναύτης που θα ταξιδέψει με το το σκάφος της SpaceX και ο πρώτος Ευρωπαίος που θα εκτοξευθεί από αμερικανικό έδαφος μετά το 2011, όταν το διαστημικό λεωφορείο πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση.
Ο Πεσκέ θα χρειαστεί 24 ώρες για να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνει έξι μήνες. «Ανυπομονώ να ταξιδέψω στο Διάστημα, μου φαίνεται πολύ καλή εποχή για να φύγει κανείς από τη Γη», είπε ο ίδιος στην Telegraph.
Αφού διέκοψε τη χρήση του διαστημικού λεωφορείου, η NASA υπέγραψε συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων με την εταιρεία του Ελον Μασκ για τη μεταφορά φορτίου στον ΔΣΣ, το 2008.
Το διαστημόπλοιο Dragon 1 ξεκίνησε τις πτήσεις του το 2012 για τη μεταφορά φορτίου στον σταθμό. Οι Αμερικανοί όμως χρειάζονταν ένα όχημα που θα μπορούσε να μεταφέρει και αστροναύτες, καθώς η χρήση του Σογιούζ της κόστιζε 90 εκατ. δολάρια το άτομο.
Το Crew Dragon έκανε την πρώτη του πετυχημένη πτήση τον Μάιο του 2020 και έστειλε δύο αστροναύτες στον ΔΣΣ για δύο μήνες πριν τους επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη. Τον Νοέμβριο μετέφερε εκεί τέσσερις αστροναύτες, τρεις Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα.
Με το ίδιο σκάφος, θα μπορούν να βρεθούν στο Διάστημα και τουρίστες, είτε να μπουν σε τροχιά, είτε να επισκεφθούν τον σταθμό ή να βρεθούν ακόμα πιο μακριά.
Νέες τεχνολογίες…
Ο Πεσκέ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συγκρίνει το παλιότερο Σογιούζ με το υπερσύγχρονο Crew Dragon. «Αισθάνομαι προνομιούχος που πέταξα πρώτα με το Σογιούζ, το αξιόπιστο όχημα που μας βοήθησε να διατηρήσουμε ζωντανό το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το Dragon είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα με εκπληκτικές νέες δυνατότητες και μεγάλες οθόνες αφής αντί για κουμπιά και διακόπτες. Οι πληροφορίες έχουν ήδη αναλυθεί και ερμηνευθεί ώστε το πλήρωμα έχει μόνο λίγες οθόνες μπροστά του και όχι εκατοντάδες εγχειρίδια, όργανα και δείκτες που πρέπει να ερμηνεύσουμε μόνοι μας».
Το διαστημόπλοιο, που έχει το σχήμα κάψουλας, θυμίζει τους θαλαμίσκους του Apollo, που μετέφερε τους αστροναύτες στη Σελήνη. Είναι σχεδιασμένο να συνεχίσει να πετά με ασφάλεια, ακόμα και αν δύο σημαντικές λειτουργίες υποστούν βλάβη ταυτόχρονα.
Το διαστημόπλοιο κινείται με τη βοήθεια ενός πυραύλου Falcon 9, ο οποίος το θέτει σε τροχιά πριν αποκολληθεί.
Στο εσωτερικό του υπάρχει χώρος για τέσσερα μέλη του πληρώματος με τον δικό τους χώρο το καθένα και πολλά παράθυρα για να βλέπουν τη θέα.
Ο Πεσκέ και οι συνεργάτες του θα διεξάγουν πειράματα φυσικών επιστημών, βιολογίας και ακτινοβολίας τους έξι μήνες που θα παραμείνουν στον σταθμό, για λογαριασμό όλων των εθνικών διαστημικών υπηρεσιών.
Κάποια από αυτά, θα εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στο περιφερειακό και κεντρικό μας νευρικό σύστημα, πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει νέες διαδικασίες σε συνθήκες απουσίας της βαρύτητας και πώς ένας υγιής εγκέφαλος προσαρμόζεται σε αυτή την απουσία, με απώτερο στόχο την εξέλιξη θεραπειών για τις ασθένειες Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Πάρκινσον.
Μενού πολλών αστεριών
Οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορούν να τηλεφωνούν μία φορά την ημέρα με τους δικούς τους κάτω στη Γη, ενώ έχουν το δικαίωμα να διαμορφώσουν ένα μενού με τα φαγητά της αρεσκείας τους. «Το μενού αυτό μπορεί να το έχει μαγειρέψει η γιαγιά σου ή ένας διάσημος σεφ. Εγώ διάλεξα δύο γνωστούς γάλλους σεφ για το δικό μου μενού και ανυπομονώ να το μοιραστώ με το υπόλοιπο πλήρωμα. Οταν είσαι Γάλλος, όλοι περιμένουν να είναι καλό το φαγητό που τους προσφέρεις. Τα πιάτα είναι έκπληξη αλλά μπορώ να σας πω ότι αποτελούνται από τη γαλλική εκδοχή του ριζότο, κέικ αμυγδάλου και μπιφ μπουργκινιόν», είπε ο Πεσκέ.
Οσο για το αν είναι έτοιμος, λέει ότι είχε μόλις έναν χρόνο να ετοιμαστεί για το ταξίδι, ενώ την προηγούμενη φορά είχε επτά χρόνια στη διάθεσή του, στα οποία έμαθε και ρωσικά. «Είμαι τυχερός που πετάω με ένα καταπληκτικό πλήρωμα και είμαι σίγουρος ότι η εκτόξευση θα γίνει στην ώρα της. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν για μία τέτοια αποστολή. Είναι σαν μία σειρά από μικρά θαύματα καθημερινά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News