Θα βοηθήσουν τα εμβόλια τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κερδίσει τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, στο Ισραήλ, τις τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια;
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε αγώνα δρόμου και άπειρα τηλεφωνήματα στον ελληνοεβραίο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer για να εξασφαλίσει εμβόλια για όλο τον πληθυσμό, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο με τόσο μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και η οικονομία του μία από τις λίγες που έχει ανοίξει πλήρως μετά το lockdown. Σήμερα, 4,5 εκατ. ενήλικοι πολίτες -σε σύνολο επτά εκατ.- έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο περιμένουν τη δεύτερη δόση τους. Παράλληλα, έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των Παλαιστινίων που εργάζονται σε ισραηλινό έδαφος.
«Ο Νετανιάχου πίστεψε ότι αν φέρει τα εμβόλια θα ανταμειφθεί στις κάλπες. Και ότι αν αποτύχει, θα τιμωρηθεί», είπε στους Financial Times ο Ρόνι Ρίμον, σύμβουλος του ισραηλινού προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία του 2009.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απειλείται από τις κατηγορίες για διαφθορά και τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους (και πρώην συμμάχους) που εποφθαλμιούν τη θέση του. Ο ίδιος προκήρυξε εκλογές για να μην παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού στον υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, όπως ήταν η συμφωνία μεταξύ τους για την κυβέρνηση συνασπισμού.
Τον Ιανουάριο, η προσπάθεια του Νετανιάχου φάνηκε να αποδίδει καρπούς, καθώς στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, Λικούντ, κέρδιζε 40 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ. Αργότερα όμως, το νούμερο αυτό έπεσε στις 30 έδρες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον έχει βλάψει η συμμαχία του με δύο υπερορθόδοξα συντηρητικά κόμματα, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί εξοργίστηκαν με την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τους φανατικούς Εβραίους.
Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του χρειάζονται 61 έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση και για αυτό θα ζητήσουν τη βοήθεια των μικρότερων κομμάτων. Αν αποτύχουν, σειρά θα πάρουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο κεντροαριστερός Γιαΐρ Λαπίντ και ο πρώην ηγέτης του Λικούντ, Γκίντεον Σάαρ.
Οπως και να’χει, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης θα πάρουν μήνες και δεν βλέπουν την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας να μεταφράζεται σε σημαντικό όφελος στην κάλπη για τον Νετανιάχου. «Πιστεύω ότι τελικά όλα φιλτράρονται μέσα από την άποψη που είχαν οι ψηφοφόροι πριν την πανδημία», σημείωσε η Ντάλια Σχάιντλιν, δημοσκόπος που έχει χρηματίσει σύμβουλος πολλών ισραηλινών πολιτικών.
«Ισως μόνο δεξιοί ψηφοφόροι που είχαν σκοπό να ψηφίσουν άλλον δεξιό υποψήφιο, να άλλαξαν γνώμη», πρόσθεσε ο Ρόνι Ρίμον.
Εχασε κι ο Τραμπ…
Ενα άλλο μειονέκτημα για τον Νετανιάχου είναι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε πολλές παραχωρήσεις στους Ισραηλινούς και καμία στους Παλαιστίνιους. Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πολιτική του προκατόχου του απέναντι στους Παλαιστίνιους και να υιοθετήσει μία πιο φιλική στάση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News