Το ωδικό μεταναστευτικό Regent Honeyeater (κάτι σαν… Aντιβασιλέας Μελιφάγος) ανήκει σε ένα γένος πέντε ειδών της οικογένειας των στρουθιόμορφων πτηνών. Πρόκειται για είδος που ζει σε δάση της ανατολικής και νότιας Αυστραλίας και βρίσκεται στη λίστα των προς εξαφάνιση. Η αποψίλωση των δασών είναι η αιτία, αφού από τη μία πλευρά χάνονται τα οικοσυστήματα όπου ζει, και από την άλλη οι περιορισμένες σε έκταση, αλλά και απογυμνωμένες περιοχές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο το καθιστούν εύκολο στόχο των αντιπάλων του. Δυστυχώς το Regent Honeyeater δεν είναι από τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε αλλαγές και για αυτό θεωρείται δύσκολο να τα καταφέρει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του, αφού έχουν μείνει μόλις 300 άτομα ελεύθερα στη φύση.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η έλλειψη μελών του είδους εξαφανίζει τώρα και τα τραγούδια τους. «Οσα πτηνά του είδους έχουν απομείνει δεν έρχονται σε συχνή επαφή με άλλα για να μάθουν τα τραγούδια» αναφέρει ο καθηγητής Ρος Κρέιτς, μέλος της ερευνητικής ομάδας Difficult Bird του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Τα ωδικά πτηνά μαθαίνουν να τραγουδούν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι να μιλούν, πρέπει δηλαδή να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να επικοινωνούν. Τα τραγούδια είναι κρίσιμα για την ύπαρξη του είδους και των ωδικών πτηνών γενικότερα, αφού με αυτά τα αρσενικά προσεγγίζουν τα θηλυκά. Αν δεν τραγουδούν ή αν τα τραγούδια δεν είναι αυτά που περιμένουν να ακούσουν τα θηλυκά, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η διαδικασία του ζευγαρώματος.
Η ομάδα αυτή προσπαθεί να διασώσει τα τραγούδια του Regent Honeyeater διδάσκοντάς τα σε μέλη του είδους που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Για να τα καταφέρουν έπρεπε βέβαια να εντοπίσουν κάποια μέλη του είδους που ζουν στη φύση, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Αυτό επειδή ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός και οι περιοχές όπου ζουν τεράστιες σε έκταση. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα διάσωσης του Regeant Honeyeater με την αναπαραγωγή του σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Σταδιακά θα απελευθερώνονται ανά ομάδες τα πτηνά, τα οποία θα έχουν προηγουμένως μάθει και τα τραγούδια, ώστε όταν έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του είδους που ζουν στη φύση, να τους τα μαθαίνουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News