Αντιμέτωποι με τις παθογένειες της κοινωνίας τους έρχονται οι Γερμανοί με αφορμή τον κορονοϊό. Στη χώρα όπου κατοικούν περί τα τεσσεράμισι εκατομμύρια μουσουλμάνοι (ποσοστό κοντά στο 5% του συνολικού πληθυσμού) διαπιστώνεται ότι η Covid-19 πλήττει και στέλνει στις ΜΕΘ περισσότερο τους μετανάστες και λιγότερο τους ντόπιους.
Το πρόβλημα δεν είναι δυσεξήγητο, αφού στις κοινότητες των μουσουλμάνων πλεονάζουν τα στοιχεία που ευνοούν την εξάπλωση της ίωσης: οι μουσουλμάνοι δημιουργούν πολυμελείς οικογένειες, συγχρωτίζονται στα τζαμιά και διαβιούν σε λίγα τετραγωνικά, αφού πάνω απ’ όλα είναι φτωχοί άνθρωποι – και αυτό το τελευταίο είναι από μόνο του σοβαρότατο υποκείμενο νόσημα.
Το θέμα που προέκυψε είναι ταμπού στη Γερμανία της πολιτικής ορθότητας αλλά και του μόνιμου φόβου για τυχόν ακροδεξιά ανακλαστικά που μπορεί να εκδηλώσει η κοινωνική βάση.
Ο πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ», που είναι και το αρμόδιο για τα πανδημικά θέματα, Λόταρ Βάιλερ ονόματι, είναι συμβουλάτορας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, αλλά και πασίγνωστος στους Γερμανούς ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Η γνωστή Bild επικέντρωσε σε μία δήλωση του πνευμονολόγου Τόμας Φόσαρ που συμμετείχε μαζί με τον Βάιλερ σε κάποιο ιατρικό μίτινγκ. Ο πνευμονολόγος δήλωσε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του στη Ρηνανία- Βεστφαλία με βαριά συμπτώματα κορονοϊού είναι μετανάστες και άτομα με «μεταναστευτικό παρελθόν». Μάλιστα επικαλέστηκε και σχετική έρευνα των ιατρών του νοσοκομείου.
Ο Βάιλερ, αντιλαμβανόμενος τη δυνητική σπέκουλα σε πολιτικό επίπεδο, μίλησε για «ισχυρή κοινωνική βοήθεια» που πρέπει να δοθεί στα τζαμιά, ομολόγησε όμως και ότι «δεν υπάρχει τρόπος να εισέλθουμε εκεί». Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των ασθενούντων, το «Ρόμπερτ Κοχ» έσπευσε να ανακοινώσει ότι υπάρχουν «μόνο τρία» νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία, και αυτά σε μεγάλες πόλεις, στων οποίων τις ΜΕΘ οι μετανάστες αποτελούν την πλειονότητα.
Οργανώσεις ιατρών παρενέβησαν επίσης ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Κάποιοι μίλησαν και περί ανυπαρξίας ερευνών που να πιστοποιούν την όποια σχέση των ΜΕΘ με κάποια θρησκεία. Ωστόσο ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel μέσα στα βερολινέζικα νοσοκομεία, πλούσιο σε δηλώσεις υγειονομικών, επιβεβαιώνει την παραπάνω συσχέτιση, αν και με κάπως απλοϊκό τρόπο.
Πριν από έναν μήνα, η ίδια η κυβέρνηση του Βερολίνου δημοσίευσε μελέτη που αποφαίνεται ότι όσο μεγάλη είναι η ανεργία ή το ποσοστό των επιδομάτων σε κάποια γειτονιά, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η εξάπλωση της νόσου Covid-19. Η πληθυσμιακή πυκνότητα πολλαπλασιάζει και αυτή τη μετάδοση του ιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News