776
Ενας άνδρας κι ένα μωρό με προστασία για την Covid-19 | REUTERS/Lucy Nicholson

Και όμως τo «baby boom της καραντίνας» δεν ήρθε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 19:00
Ενας άνδρας κι ένα μωρό με προστασία για την Covid-19
|REUTERS/Lucy Nicholson

Και όμως τo «baby boom της καραντίνας» δεν ήρθε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 19:00

Ενα χρόνο από την έναρξη του lockdown το αστείο που κάναμε από την πρώτη στιγμή, ότι η καραντίνα θα φέρει ρεκόρ γεννήσεων, έμεινε απλώς αστείο.

Οι στατιστικές στις δυτικές χώρες, αλλά και στην Ανατολική Ασία, δεν καταγράφουν μόνο την αύξηση των θανάτων λόγω της Covid-19, πέρα από το συνηθισμένο των τελευταίων ετών, αλλά και την πτώση στις γεννήσεις.

Η κρίση στην υγεία και την οικονομία ωθεί πολλά ζευγάρια να αναβάλουν ή να εγκαταλείψουν εντελώς τα σχέδιά τους να αποκτήσουν παιδιά, γράφει η Wall Street Journal. Οι δημογράφοι προειδοποιούν, από την πλευρά τους, ότι η πτώση δεν θα είναι προσωρινή, πολύ περισσότερο όσο η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις θα επιμένουν.

Η ιστορία έχει δείξει ότι τραυματικά γεγονότα όπως οι πανδημίες, οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε μείωση του αριθμού των γεννήσεων, η οποία πολλές φορές είναι παροδική και ακολουθείται από ραγδαία ανάκαμψη, όπως συνέβη για παράδειγμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ωστόσο όσο περισσότερο κρατάει μία κρίση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναβληθούν οι γεννήσεις ή να μη συμβούν ποτέ.  Ετσι για παράδειγμα μετά την οικονομική κρίση του 2008 ο αριθμός των γεννήσεων δεν ανέκαμψε, ενώ στις ΗΠΑ έκτοτε μειώνεται αργά αλλά σταθερά.

Ερευνα ιταλικού ερευνητικού Ινστιτούτου που έγινε στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου 2020 σε πέντε χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία) έδειξε ότι τα δύο τρίτα όσων σχεδίαζαν να αποκτήσουν παιδί μέσα στο 2020 αποφάσισαν να αναβάλουν τα σχέδια τους για το 2021. Στις ΗΠΑ το ένα τρίτο των γυναικών που ερωτήθηκαν στα τέλη Απριλίου δήλωσαν ότι θέλουν να αναβάλουν την απόκτηση παιδιών λόγω της πανδημίας ή θέλουν πια να αποκτήσουν λιγότερα από όσα σχεδίαζαν.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη καταμέτρηση για όλο το 2020, τα πρώτα στατιστικά από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία και το Βέλγιο δείχνουν μία απότομη πτώση στις γεννήσεις εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ετσι τον Ιανουάριο του 2021, όταν θα έπρεπε να είχαν γεννηθεί τα πρώτα «παιδιά της καραντίνας», οι γεννήσεις στη Γαλλία ήταν 13,5% λιγότερες από την περσινή χρονιά ενώ για τους 10 πρώτους μήνες του 2020 η μέση μηνιαία πτώση σε σχέση με το 2019 ήταν 1,7%.

Πτώση καταγράφεται ακόμη και στην Ουγγαρία, μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης με άνοδο του αριθμού των γεννήσεων πριν από την πανδημία λόγω μιας επιθετικής πολιτικής από την κυβέρνηση Ορμπαν.

Το Ινστιτούτο Brookings εκτίμησε τον Δεκέμβριο ότι, λόγω της πανδημίας, θα γεννηθούν το 2021 στις ΗΠΑ περίπου 300.000 παιδιά λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Η εκτίμηση βασίζεται σε στοιχεία από έρευνες αλλά και στατιστικά που δείχνουν ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% μειώνει τον αριθμό γεννήσεων επίσης κατά 1%.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Ιταλία που είχε πέρυσι πάνω από 50.000 θανάτους από την Covid-19. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 21,6% λιγότερες γεννήσεις σε σχέση με το 2019,  σύμφωνα με μία πρώτη μερική εκτίμηση της ιταλικής στατιστικής αρχής. Για το πρώτο δεκάμηνο του 2020 η πτώση της γέννησης ήταν κατά μέσο όρο 3,3%.

Μία 36χρονη ιταλίδα γιατρός, η Αντζελα Ντι Ιόριο, που μίλησε στην WSJ επισημαίνει ότι οικονομική αβεβαιότητα που έφερε η πανδημία και οδήγησε τον σύζυγό της στην ανεργία  είναι ένας από τους βασικούς λόγους  για να σκεφτούν πολύ καλά αν θα αποκτήσουν παιδιά.  Η σταθερότητα για την οποία εργάστηκαν τόσο σκληρά η ίδια και ο σύζυγός της δεν υπάρχει πλέον, είπε ενώ, όπως προσθέτει, μεγαλώνει και οι πιθανότητες απόκτησης ενός παιδιού λιγοστεύουν.

Ελλάδα: Ισχνή αύξηση, όχι baby boom

Τι συνέβη στην Ελλάδα; Η τάση παραμένει και στη χώρα μας η ίδια.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον αριθμό των γεννήσεων του 2020 δεν θα αποτυπώνουν άνοδο. Ηδη το 2019 έκλεισε με 83.763 γεννήσεις, αριθμός μειωμένος κατά μερικές χιλιάδες από το ακριβώς προηγούμενο έτος (86.440). Ενδεικτικά είναι τα νούμερα για το 2020 που προκύπτουν από τις αιτήσεις για το επίδομα γέννησης που θεσπίστηκε από 1-1-2020 και μέχρι το τέλος του έτους είχε δοθεί σε 66.965 παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσες ακριβώς αναμένεται να είναι και οι γεννήσεις του 2020.

Υπέρ του συμπεράσματος ότι απέχουμε από το φαινόμενο baby boom στην Ελλάδα συνηγορούν και τα στατιστικά στοιχεία μεγάλων μαιευτηρίων. Από το «Λητώ» η επίσημη ενημέρωση λέει ότι για το τετράμηνο Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 (εννέα δηλαδή μήνες μετά την πρώτη καραντίνα), δεν σημειώθηκε αυξητική τάση γεννήσεων. Ιδια η εικόνα και από το «Ιασώ» που κινήθηκε στα ίδια νούμερα το 2020 σε σχέση με το περασμένο έτος, καταγράφοντας μια ανεπαίσθητη αύξηση στις γεννήσεις κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2021. Με μια ισχνή άνοδο στις γεννήσεις, της τάξης του 3%, έκλεισε τη χρονιά και το «Ρέα», χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, σύμφωνα με τους μαιευτήρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...