Ως μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ηγεμονίας του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας περιγράφει την υπόθεση της Halkbank το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ισως να μην είναι υπερβολή. Τον Μάρτιο στη Νέα Υόρκη θα εκδικαστεί η υπόθεση της τουρκικής τράπεζας η οποία, ως γνωστόν, υπήρξε το όχημα του τούρκου προέδρου ώστε να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Μια πιθανή καταδίκη της κρατικής τράπεζας θα αποβεί ολέθρια για την ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.
Ο Ερντογάν μεθόδευσε τη στήριξή του προς την Τεχεράνη μέσω δύο τρόπων.
Ο πρώτος ήταν η προσωπική σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο ζητούσε να κάνει τα στραβά μάτια —και ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ το έκανε: υποκριτικά έβαλλε κατά των Ιρανών, ενώ την ίδια ώρα επέτρεπε στην Άγκυρα να τους βοηθά και πάγωνε τις έρευνες για τον ρόλο της Halkbank.
Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η Halkbank, η οποία κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι βοηθούσε την Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις και να εισπράξει τα έσοδα από την πώληση πετρελαιοειδών μέσω ψεύτικων αγορών τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και μέσω αγορών σε χρυσό.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, το Der Spiegel δημοσιεύει ένα άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν».
«Μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ», σημειώνει το περιοδικό που επισημαίνει πως «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισ. δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».
Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το περιοδικό: «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση».
Ίσως βέβαια και αυτό να είναι η σωτηρία της Halkbank. Οτι είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες χαρακτηρίζουν «too big to fail»: αν η τράπεζα καταρρεύσει, η κρίση θα μεταδοθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία, κυρίως μέσω των ισπανικών τραπεζών, είναι εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία. Από την άλλη είναι ένας εφιάλτης που στοιχειώνει την πολιτική ηγεμονία του Ερντογάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News