Τα όσα υποστήριξε (εδώ) στην σπασμωδική αντίδραση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το «Philia Forum», δεν έμειναν αναπάντητα από την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να μιλά για διαστρέβλωση της εν λόγω πολυμερούς σύμπραξης, με ύβρεις και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς πάντως να κατονομάζει την Τουρκία.
Στις κοινές του δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein), με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως το Φόρουμ Φιλίας ΔΕΝ είναι συμμαχία, αλλά προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και ότι στόχος της Ελλάδας με τέτοιους είδους πρωτοβουλίες είναι η προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.
«Είναι λυπηρό», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις».
«Εμείς -τόνισε- δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».
Κατά τα άλλα ο κ. Δένδιας -στη σκιά της νέας επιχείρησης των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ- σημείωσε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» και «καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες -όπως παρατήρησε- ονομάζονται κατ΄ευφημισμό ‘ειρηνευτικές επιχειρήσεις’».
Αλλωστε, συμπλήρωσε, πιστεύουμε «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».
Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.
Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας, δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο κ. Δένδιας να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα στη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα. Μάλιστα, στόχος είναι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και μια εμπορική αποστολή.
Υποδέχτηκα τον ΥΠΕΞ του #Ιράκ, Fuad Hussein, με τον οποίο συζητήσαμε την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ???? και την προώθηση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας.
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δένδιας στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Πέρα από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευαστικός τομέας και τα γεωργικά προϊόντα, ο τουρισμός.
Ελλάδα και Ιράκ έχουν πάρα πολλά κοινά, σημείωσε, «είναι και οι δύο κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη».
Αμφότερες οι χώρες επίσης, συνέχισε, «είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κυβέρνηση, καθώς και στο λαό του Ιράκ.
Τέλος, ευχαρίστησε το Ιράκ για τη συμβολή του στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα, στο πνεύμα της αμοιβαιότητας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην ΕΕ», δεσμεύθηκε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News