Δύο συμβάσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας Fast Reserve στην Ιταλία, ανέλαβε η Μytilineos.
Συγκεκριμένα, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), η εισηγμένη απέκτησε συνολική χωρητικότητα 26 MW για δύο συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (Battery Energy Storage System – BESS) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δικτύου Fast Reserve για λογαριασμό της Terna, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλίας.
Οι δύο συμβάσεις της Μytilineos είναι στη Νότια Ιταλία (Μπρίντιζι 20 MW) και στη Σαρδηνία (Σάσαρι 6 MW), ενώ παράλληλα η εταιρεία θα συμμετέχει στην εγκατάσταση ηλεκτροχημικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας κοντά στους υποσταθμούς του Δικτύου του Διαχειριστή.
Στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 53 υποψήφιοι οι οποίοι εκπροσωπούσαν 117 Μονάδες Fast Reserve (FRU) συνολικής δυναμικότητας 1.3 GW εκ των οποίων η Terna ανέθεσε συμβάσεις δυναμικότητας 250 MW.
Στην MYTILINEOS εκχωρήθηκε ποσοστό 20% περίπου της δυναμικότητας που δημοπρατήθηκε στη νότια ενδοχώρα της Ιταλίας και 20% στη Σαρδηνία.
Ο Νίκος Παπαπέτρου, γενικός διευθυντής του Τομέα RSD, δήλωσε σχετικά:
«Αυτά τα νέα και πολύ ενδιαφέροντα έργα καταδεικνύουν την δυναμική θέση της MYTILINEOS στην Ιταλική αγορά ενέργειας, όπου ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) αναπτύσσει ένα εκτεταμένο δίκτυο φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας στην ενδοχώρα, αλλά και στα νησιά. Στρατηγική μας προτεραιότητα παραμένει η ουσιαστική συμβολή μας στην ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της Ιταλίας, συνεισφέροντας στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στη ρύθμιση και βελτίωση της σταθερότητας της συχνότητας του Ιταλικού δικτύου με Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας».
Η έναρξη λειτουργίας των έργων αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η παροχή υπηρεσιών Fast Reserve στο Ιταλικό δίκτυο θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2027. Το ύψος του συμβολαίου για τη σύμβαση του Μπρίντιζι είναι 32,000 ευρώ/MW το χρόνο και για τη σύμβαση του Σάσαρι είναι 59,000 ευρώ/MW το χρόνο.
Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω συστήματα αποτελούν υπηρεσίες διπλής κατεύθυνσης (φόρτιση και εκφόρτιση) που εξασφαλίζουν συνεχή και αυτόματη απόκριση αναφορικά με την ενεργό ισχύ, ανάλογη προς το σφάλμα συχνότητας, εντός 1 δευτερολέπτου μετά το συμβάν που προκάλεσε την ενεργοποίηση.
Ο Τομέας RSD έχει αναβαθμίσει την τεχνογνωσία του σε συστήματα αποθήκευσης, με την κατασκευή έργων άνω των 300MW στο Ηνωμένο Βασίλειο και άνω των 30 MW υβριδικών έργων αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας ισχύος σε Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία και Νιγηρία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News