To πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου περί σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης για «διαβατήρια εμβολιασμού», ώστε να επιτραπούν οι καλοκαιρινές διακοπές των Βρετανών, έχει δύο αναγνώσεις στην Ελλάδα: μια πολιτική και μια οικονομική –που και αυτή βέβαια γίνεται πολιτική.
Το πολιτικό στοιχείο είναι ότι μπορεί σε πρώτη φάση οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είπαν «όχι» στην σχετική πρόταση της Ελλάδας για καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού –πρόταση που διατυπώθηκε στις 12 Ιανουαρίου με επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στηρίχθηκε μόνο από την Ισπανία– άλλα όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζουμε, ώστε να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία.
Δεν είναι μόνο η Βρετανία, άλλωστε αυτή δεν είναι πια στην ΕΕ. Την Πέμπτη η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν τη δημιουργία ηλεκτρονικού διαβατηρίου εμβολιασμού για τα ταξίδια στο εξωτερικό –και για κάποιες προτεραιότητες στο εσωτερικό. Στόχος και εκεί το καλοκαίρι, ο Ιούνιος θεωρείται ορόσημο. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι New York Times έγραψαν ότι το «διαβατήριο εμβολιασμού» είναι αναπόφευκτο και ότι ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να «αξιολογηθεί η σκοπιμότητα» σύνδεσης του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με τα άλλα πιστοποιητικά εμβολίων και να υπάρξει ψηφιακή διασύνδεση.
Φαίνεται λοιπόν ότι ακόμα και αν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν επιφυλακτικοί, το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών είναι θέμα χρόνου, όχι μόνο να ξανασυζητηθεί, αλλά και να καταστεί αναγκαίο. Απλώς όσο η ΕΕ εμφανίζει καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, το ζήτημα μοιάζει προς το παρόν ανεπίκαιρο. Τον Μάιο θα είναι αλλιώς όμως.
Διότι στη Βρετανία ήδη σχεδιάζουν πώς θα προσεγγίσουν από τα τέλη της άνοιξης τα ταξίδια και τον τουρισμό. Οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι η βρετανική κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού, αναφέροντας μάλιστα ακριβώς την ανάγκη διευκόλυνσης των ταξιδιών των βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.
«Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μελετούν ένα “διαβατήριο εμβολιασμού” καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει τους κανονισμούς καραντίνας για τους τουρίστες που μπορούν να αποδείξουν ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Ενα σύστημα πιστοποίησης σχεδιάζεται, μαθαίνουν οι Times. Tα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας μελετούν σχετικές προτάσεις για τους ταξιδιώτες προς χώρες όπου θα απαιτείται μια τέτοια πιστοποίηση» έγραψε η εφημερίδα.
Και εδώ είναι η οικονομική ανάγνωση.
Μόλις την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει σε ανάταξη του τουρισμού το 2021, «στο 50% μιας κανονικής χρονιάς», παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Και διόλου τυχαία αναφέρθηκε στις αγορές της Βρετανίας και του Ισραήλ που έχουν προχωρήσει σημαντικά στις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμών. Οπως φαίνεται, η Αθήνα έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα από το Λονδίνο ώστε να προετοιμαστεί και να καταστρώσει τα σχέδιά της για υποδοχή βρετανών τουριστών, ενδεχομένως και από τον προσεχή Μάιο (!), όπως ανέφεραν οι Times.
Το Ηνωμένο Βασίλειο όντως έχει προχωρήσει εντυπωσιακά στο πρόγραμμα του εμβολιασμού του πληθυσμού, έχοντας ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οπως μάλιστα ανέφεραν οι New York Times σε σχετική έρευνα, με τον υφιστάμενο ρυθμό εμβολιασμών, στις 22 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες στη Βρετανία και στις 25 Ιουνίου όλοι! Ακόμα και αν υπάρξει εκτροχιασμός και μειωθούν οι ρυθμοί, ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων θα έχει επιτευχθεί στις 18 Ιουνίου.
Σύμφωνα τώρα με τους λονδρέζικους Times, βρετανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει στο ελληνικό υπουργείο Τουρισμού ότι αφού θα έχουν ήδη εμβολιασθεί οι τουρίστες από τη Γηραιά Αλβιώνα, θα μπορούν ενδεχομένως να ταξιδεύουν προς τη χώρα μας από τον Μάιο, δηλαδή σε περίπου 100 μέρες από τώρα.
Οι Times επεσήμαναν ότι σε μια κανονική χρονιά, περί τα 2 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα –μόνον οι γερμανοί τουρίστες είναι περισσότεροι. Αλλά για τους Γερμανούς ή για τους πλούσιους Ρώσους, η ελληνική κυβέρνηση είναι σκεπτική, ανέφερε η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση, η προαναγγελία έλευσης βρετανών τουριστών στη χώρα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση να σχεδιάζει με προσοχή και αισιοδοξία το άνοιγμα του τουρισμού και να ελπίζει σε εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναδεικνύεται επίσης η ύπαρξη ενός plan B, με βασικό σενάριο τη στόχευση στις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (π.χ. Ισραήλ, Σερβία, Βρετανία) ή στις χώρες της ΕΕ που έχουν κάποια πιστοποίηση (Δανία, Σουηδία).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News