Σε ένα ακόμα βήμα για να «επανορθώσει τη ζημιά της προηγούμενης κυβέρνησης» προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη, αυτή τη φορά στο Μεταναστευτικό.
Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε 11 εκατ. μετανάστες που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμα έγγραφα –τους αποκαλούμενους Ονειροπόλους– να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδικασία.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται υπό εξέταση μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση Τραμπ κατά των μεταναστών, την ώρα που εκιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει από την προεκλογική εκστρατεία του –και έχει ήδη κάνει βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις του– ότι θα αλλάξει την πολιτική του προκατόχου του, η οποία ήταν εχθρική προς τους μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σημείωσε, όμως, ότι αυτή η πολιτική «δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα βράδυ».
Ενα ακόμη επείγον διάταγμα του αμερικανού προέδρου ορίζει τη δημιουργία επιτροπής με στόχο την επανένωση 600 παιδιών με τους γονείς τους. Ο χωρισμός των οικογενειών των μεταναστών στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό ήταν μία από τις πιο απάνθρωπες πολιτικές του Τραμπ, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, αλλά καμία διορθωτική κίνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, ρόλο στην επανένωση θα αναλάβει και η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.
Με τα νέα προεδρικά διατάγματα, ανέρχεται σε 28 ο αριθμός που έχει υπογράψει ο Μπάιντεν στις πρώτες του 14 ημέρες στην προεδρία. «Δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία, αλλά για αφαίρεση των λεκέδων στη φήμη μας, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαγράφω κακές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος. «Θα εργαστούμε για να αναστρέψουμε την ηθική και εθνική ντροπή που στην κυριολεξία άρπαξε τα παιδιά από τα χέρια των γονιών τους, στα σύνορα, χωρίς κανένα σχέδιο, απολύτως κανένα, για την επανένωσή τους»
Σύμφωνα με έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, ο στόχος του Μπάιντεν είναι «να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης και να προωθήσει την ενσωμάτωσή τους στη χώρα. Ο Τραμπ είχε τέτοια εμμονή με το τείχος στα σύνορα, που δεν έκανε τίποτα για να καταπολεμήσει την πηγή του προβλήματος, το γιατί οι άνθρωποι έρχονται στα σύνορά μας. Ηταν μία περιορισμένη, άχρηστη και αφελής στρατηγική και φυσικά απέτυχε». Ο Μπάιντεν με προηγούμενο προεδρικό του διάταγμα, ακύρωσε την κατασκευή του τείχους.
Ο Τραμπ έχτισε ή επιδιόρθωσε 730 χλμ. του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μειώνοντας τον αριθμό των μεταναστών που συνέλαβαν οι συνοριοφύλακες, από 978.000 το 2019, σε 458.000 το 2020 (χρονιά της πανδημίας).
Επίσης, με εντολή του Τραμπ, όσοι αιτούνταν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην πλευρά του Μεξικού αναμένοντας την απόφαση. Προς το παρόν, ο Μπάιντεν επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα σύνορα, λόγω της πανδημίας, αλλά ανέτρεψε αυτή την εντολή.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Τζεν Ψάκι τόνισε ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να σπεύσουν στα σύνορα των ΗΠΑ. «Το ταξίδι εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο. Δεν είναι τώρα η ώρα για να έρθουν στις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεδιπλώσουμε μία μεταναστευτική διαδικασία που θα εξασφαλίζει την ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών».
Το χθεσινό διάταγμα έθεσε τους κανόνες για την απόκτηση υπηκοότητας έπειτα από οκτώ χρόνια για όσους μένουν ήδη στις ΗΠΑ και πληρώνουν φόρους. Επίσης, πάγωσε όλες τις απελάσεις για 100 ημέρες, ώστε να επανεξεταστεί η πολιτική. Ομως, δικαστήριο του Τέξας, πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, ανέτρεψε αυτή την απόφαση και έδωσε το πράσινο φως στον κυβερνήτη για να συνεχίσει τις απελάσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News