Μελετούν νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιγήρανσης
Μελετούν νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιγήρανσης
Ερευνητική ομάδα στην Κίνα ανέπτυξε μια νέα γονιδιακή θεραπεία η οποία, σε πειράματα που γίνονται σε ποντίκια, δείχνει ότι μπορεί να αντιστρέψει ορισμένες από τις συνέπειες της γήρανσης. Η μέθοδος, που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, θα γίνει αντικείμενο διερεύνησης για την πιθανότητα να τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχει παρόμοια αποτελέσματα και στον άνθρωπο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την επαναστατική μέθοδο γονιδιακής κοπτοραπτικής CRISPR/Cas9, έλεγξαν περίπου 10.000 γονίδια. Εντόπισαν 100 γονίδια που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στον μηχανισμό της γήρανσης και διαπίστωσαν ότι ένα εξ αυτών, το kat7, παίζει κεντρικό ρόλο στη γήρανση των κυττάρων. Ξεκίνησαν στην συνέχεια πειράματα με ποντίκια, προχωρώντας στην απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου σε κύτταρα του ήπατος. «Τα ποντίκια, έπειτα από διάστημα 6-8 μηνών, είχαν σημαντική βελτίωση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους και τη μυϊκή τους δύναμη, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε κατά περίπου 25%» δηλώνει η καθηγήτρια Κιου Τζινγκ, ειδική στον τομέα της γήρανσης και της αναγεννητικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, εκ των επικεφαλής της έρευνας.
![](https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2021/01/genes-1.jpg)
Οι ερευνητές προχώρησαν και σε κάποιες μελέτες σε εμβρυϊκά ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα του ήπατος, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δεν διαπιστώθηκε καμία άξια λόγου παρενέργεια, τόσο στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και γενικότερα στον οργανισμό των ποντικιών, από την απενεργοποίηση του γονιδίου.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να ελέγξουμε τη λειτουργία του kat7 σε περισσότερα όργανα των ποντικών, καθώς και σε αρκετούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων. Θα πρέπει να γίνουν και άλλες δοκιμές σε πειραματόζωα πριν προχωρήσουμε σε μελέτες που αφορούν την ανθρώπινη γήρανση ή άλλες παθήσεις της υγείας του ανθρώπου. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές της μεθόδου σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Ευελπιστούμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα καταφέρουμε να βρούμε έναν τρόπο να καθυστερεί η γήρανση, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα» αναφέρει η Κιου Τζινγκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News