Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία στους Ελληνες, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη.
Είναι μήνες πίεσης οικονομικής, επαγγελματικής, προσωπικής, με άγχος και αβεβαιότητα, μοναξιά, ψυχική κούραση και η πολιτεία είναι δίπλα σας σε αυτό, είπε ο κ. Κικίλιας, «γι’ αυτό όχι μόνο δεν παραμερίζουμε την ψυχική υγεία, αλλά με πέντε νέους πυλώνες της στηρίζουμε τους πολίτες».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, διευρύνεται και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στην οποία προστίθεται ο Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Οπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας.
Μάλιστα, «το 1/3 του πληθυσμού έχει άγχος και κατάθλιψη και όλοι έχουμε συναισθήματα που μας δυσκολεύουν. Αν έχετε άγχος ή άσχημη διάθεση, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι», είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Σχολεία, εστιατόρια εκκλησία, αθλητικές εκδηλώσεις, όλα κλειστά και όλες αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολες στην προσαρμογή και ακόμη πιο δύσκολη είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι έχουν περάσει και τα όρια της σωματικής κόπωσης.
Γι’ αυτό περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, ώστε να έχουμε και σωματική υγεία, διότι αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα, είπε ο κ. Κικίλιας.
Το υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών και σήμερα παρουσίασε πέντε άξονες που θα υποστηρίξουν ψυχολογικά άτομα που το έχουν ανάγκη.
Πέντε άξονες στήριξης
Ο πρώτος άξονας, όπως είπε η κ. Ράπτη είναι αυτός της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με την τηλεφωνική γραμμή 10306, μέσω της οποίας, ανώνυμα και εμπιστευτικά, ειδικοί βοηθούν τους συμπολίτες μας.
Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται με τη συνεργασία της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 78.000 κλήσεις συμπολιτών μας. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται και τηλεσυμβουλευτική για ασθενείς που είτε νοσηλεύονται, είτε είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Ο δεύτερος άξονας με προγράμματα εξ’ αποστάσεως, αφορά ανέργους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παιδιά και εφήβους.
Ο τρίτος πυλώνας είναι οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει «πρώτες βοήθειες» ψυχικής υγείας, με ειδικές οδηγίες για τα παιδιά, αλλά και την αντιμετώπιση της απομόνωσης.
Ο τέταρτος πυλώνας, επίσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, είναι ένας οδηγός για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μία επιπλέον ειδική ενότητα για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.
Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας είναι η ενίσχυση στις δομές ψυχικής υγείας της χώρας με ψυχιάτρους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News