Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε με αυστηρότητα την Αγκυρα για την υπόθεση του κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές.
«Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ΕΔΔΑ αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον Ντεμιρτάς και είπε ότι η δικαιολογία για τα χρόνια φυλάκισής του ήταν για συγκάλυψη του περιορισμού του πλουραλισμού και της συζήτησης.
Το τμήμα μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα που αφορούν την τρομοκρατία, έχει υποστεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας και άλλων δικαιωμάτων. Η προδικαστική του κράτηση έστειλε «ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό» που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση, ανέφερε το δικαστήριο.
«Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι αρχές για την προδικαστική κράτηση του αιτούντος ήταν απλώς για συγκάλυψη για έναν απώτερο πολιτικό σκοπό, ο οποίος ήταν θέμα αδιαμφισβήτητης βαρύτητας για τη δημοκρατία», αναφέρει το δικαστήριο.
Ο Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014.
Εκείνη τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας κατηγορούσαν τον στρατό ότι ήταν σε ετοιμότητα καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν τη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.
Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018. Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα.
Το 2018 ένα τμήμα του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια γρήγορη δίκη, δεδομένης της μακράς κράτησής του χωρίς τελεσίδικη καταδίκη.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τότε λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει κατά της απόφασης. Λίγο αργότερα, εφετείο ενέκρινε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Ντεμιρτάς για κατηγορίες διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας για ομιλία που έκανε το 2013, οριστικοποιώντας έτσι την καταδίκη του.
Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ο Ντεμιρτάς μπορεί να απελευθερωθεί. Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την εκδοχή τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη και λέγοντας ότι έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του».
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκουν να καταστείλουν τη διαφωνία κάμπτοντας το δικαστικό σώμα και φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση είπε ότι οι ενέργειές της δικαιολογούνται από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News