Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία ότι είναι πιθανότατα κρύβεται πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έπληξε τη χώρα, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες.
«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της εκπομπής του πολιτικού σχολιαστή Μαρκ Λεβίν, «The Mark Levin Show».
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε μια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα, η οποία συνίστατο κυρίως, με τη χρήση λογισμικού, «στη διείσδυση σε συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης».
Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή. «Η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει παύσει να μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, πέραν των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.
«Ήταν μια μεγάλη επίθεση. Θα έλεγα ότι μάλλον βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε χθες στο δίκτυο Fox News ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, χαρακτηρίζοντάς την «άνευ προηγουμένου».
Ο Ρούμπιο έκανε λόγο, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση την προηγουμένη, για «μια σοβαρή απειλή για το ομοσπονδιακό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κρίσιμες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα».
Η Microsoft ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ενημέρωσε περισσότερους από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων.
«Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο ιστολόγιο της εταιρείας. Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό είναι βέβαιο», «δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο», προειδοποίησε ο Μπραντ Σμιθ.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή», σημείωσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε μόλις την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, αν όχι νωρίτερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News