Το σπάνιο τετ α τετ Δία και Κρόνου την Δευτέρα που θα μοιάζουν ως ένα άστρο έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για το ουράνιο σώμα που οδήγησε τους μάγους στην φάτνη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Είναι άραγε αυτή η συζυγία εκείνη που φώτισε τον δρόμο τους; Αποτελεί έναν από τα μεγαλύτερα άλυτα θρησκευτικά μυστήρια και επί πολλούς αιώνες οι επιστήμονες προσπαθούν ανεπιτυχώς να βρουν μια πειστική απάντηση.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ανέφερε ότι οι κάποιοι ξένοι που ταξίδεψαν από την Ανατολή έφθασαν μετά από μεγάλο ταξίδι στην Βηθλεέμ την στιγμή που γεννιόταν ο Χριστός. Αν και ο Ματθαίος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για αυτούς, από τον αριθμό των δώρων θεωρήθηκε ότι ήταν τρεις ενώ κάποια δόγματα θεωρούν ότι ήταν δώδεκα. Μπορεί να έμειναν στην ιστορία ως «μάγοι» αλλά πιθανότατα ήταν ιερείς-αστρολόγοι με γνώσεις αστρονομίας. Ο Ματθαίος ανέφερε ότι οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην Βηθλεέμ ακολουθώντας ένα ουράνιο σώμα, ένα λαμπρό άστρο που τους έδειχνε τον δρόμο.
Εχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το τι μπορεί να ήταν αυτό το ουράνιο σώμα. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη χρονολογία γέννησης του Ιησού είναι το 6 ή το 7 π.Χ. Ετσι οι επιστήμονες προσπαθούν, μελετώντας τις αναφορές σε αυτό το ουράνιο σώμα και τα αστρονομικά αρχεία εκείνης της περιόδου, να εντοπίσουν κάποιο κοσμικό φαινόμενο που να ταιριάζει στις περιγραφές για το «Αστρο των Χριστουγέννων», όπως είναι επίσης γνωστό.
Η πιο δημοφιλής θεωρία την οποία διερευνά και προσπαθεί να επιβεβαιώσει η αστρονομική κοινότητα εδώ και πολλούς αιώνες είναι αυτή της συζυγίας κάποιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.
Στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα μια σπάνια συζυγία πλανητών που θα είναι ορατή με γυμνό μάτι στον ουράνιο θόλο ως ένα φωτεινό άστρο. Δεδομένου ότι η συζυγία αυτή θα συμβεί λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα ο φάκελος «Αστρο της Βηθλεέμ» άνοιξε ξανά. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις ιστορικές πηγές φαίνεται ότι ο Ιησούς γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα φθινόπωρο ή ίσως την άνοιξη και η ημερομηνία εορτασμού στις 25 Δεκεμβρίου έγινε για να «καπελώσει» σημαντικές παγανιστικές παραδόσεις και γιορτές των ειδωλολατρών, την ίδια ημέρα.
Το ραντεβού Δία-Κρόνου
Σαρανταπέντε λεπτά μετά την δύση του Ηλιου και για περίπου δύο ώρες στην συνέχεια κοιτώντας κάποιος με γυμνό μάτι από ένα σημείο με καθαρή ορατότητα (μακριά από τα φώτα της πόλης και χωρίς νεφώσεις) δέκα μοίρες πάνω από τον νοτιοδυτικό ουράνιο θόλο θα δει ένα άστρο με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Στην πραγματικότητα το άστρο αυτό θα είναι ο Δίας και ο Κρόνος η τροχιακή κίνηση των οποίων θα τους φέρει τόσο κοντά που στον γήινο παρατηρητή θα μοιάζουν με ένα και μόνο κοσμικό σώμα. Αν βέβαια κάποιος χρησιμοποιήσει κιάλια ή διαθέτει εξαιρετική όραση θα μπορεί να διακρίνει ότι τα σώματα είναι δύο.
Το φαινόμενο έχει ονομαστεί από την επιστημονική κοινότητα «Μεγάλη Συζυγία» αλλά κάποιοι επιστήμονες, λόγω της φετινής χρονικής συγκυρίας, το ονόμασαν «Χριστουγεννιάτικο Φιλί».
Η προηγούμενη φορά που οι δύο πλανήτες- ίγαντες βρέθηκαν σε τόσο κοντινή απόσταση ήταν το 2020, αλλά η θέση στην οποία ήταν τότε δεν έκανε το φαινόμενο τόσο καθαρά ορατό από τη Γη όσο αυτή την φορά. Η Μεγάλη Συζυγία είχε συμβεί επίσης το 1623, είκοσι χρόνια πριν πεθάνει ο Γαλιλαίος. Ομως οι αστρονόμοι του αστεροσκοπείου του Περθ, στην Αυστραλία, υποστηρίζουν ότι εκείνη η συζυγία συνέβη πολύ κοντά στο Ηλιο, με αποτέλεσμα η λάμψη του μητρικού άστρου μας να εμποδίζει την παρατήρηση του φαινομένου από τη Γη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, Πάτρικ Χάρτιγκαν, η τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν το «ραντεβού» του Δία με τον Κρόνο ήταν στις 4 Μαρτίου 1226. Οι φίλοι του Διαστήματος ίσως θα πρέπει να προσπαθήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο, αφού η επόμενη φορά που θα είναι ορατό από τη Γη θα είναι το 2080 και μετά το 2400.
Οι συζυγίες και το Βατικανό
Διάφορες συζυγίες, ανάμεσα τους και μια ακόμη ανάμεσα στον Δία και τον Κρόνο, είχαν συμβεί στο διάστημα 6-7 π.Χ. αλλά εκείνη που οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ταιριάζει περισσότερο στις περιγραφές του άστρου της Βηθλεέμ είναι μια συζυγία Δία-Αφροδίτης το 2 π.Χ.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph θέση στο θέμα πήρε και το Βατικανό με τον πιο αρμόδιο για αυτά τα ζητήματα, στην Αγία Εδρα.
«Είναι άραγε η συζυγία του Δία με τον Κρόνο το αστέρι της Βηθλεέμ; Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ήταν αυτό το άστρο και μέχρι να έχουμε στην διάθεση μας μια μηχανή του χρόνου και να μας πάει πίσω για να συναντήσουμε τον Ματθαίο και να μιλήσουμε μαζί του κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντως είναι ότι το άστρο της Βηθλεέμ είναι ένα μικρό μέρος στα όσα αναφέρει ο Ματθαίος. Η ουσία της ιστορίας δεν είναι το άστρο αλλά το βρέφος» δήλωσε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού Γκι Κονσολμάγκνο που είναι Ιησουίτης ιερέας αλλά και διακεκριμένος αστρονόμος και φυσικός.
Θεωρίες για το άστρο της Βηθλεέμ
• Συζυγία πλανητών
• Κομήτης
• Υπερκαινοφανής Αστέρας (σουπερνόβα)
• Διπλή έκλειψη του Δία
• Φαινόμενο αστρικής γένεσης
INFO
• Το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου περίπου στις 17:54, (περίπου 45 λεπτά μετά την δύση του Ηλίου) και θα διαρκέσει για περίπου δύο ώρες.
• Η παρατήρηση πρέπει να γίνει σε σημείο με καθαρό από νεφώσεις και μακριά από τα φώτα της πόλης.
• Το φαινόμενο θα είναι ορατό στον νοτιοδυτικό ουράνιο θόλο και στον μέσο παρατηρητή με γυμνό μάτι οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται ως ένα άστρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό κάποια στιγμή το φαινόμενο να πάρει την στιγμή ενός λεπτού μισοφέγγαρου και δύο φωτεινά αντικείμενα ακριβώς δίπλα του
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News