Ανενημέρωτος καθώς είναι (με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Τραμπ) για τα μείζονα θέματα εθνικής ασφαλείας και άμυνας των ΗΠΑ, ο μέλλων πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη εξ αποστάσεως σύσκεψη εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν έμπειροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.
«Ολοι ξέρουμε ότι δεν έχω λάβει την ενημέρωση που θα έπρεπε» ήταν οι πρώτες κουβέντες του Μπάιντεν, και όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Η ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν δεν έχει ακόμη πάρει άδεια πρόσβασης στα αρχεία εξαιτίας τού ότι δεν έχει υπογραφεί το έγγραφο που αναγνωρίζει τη μετάβαση από τo παλιό status διοίκησης στο καινούργιο.
Συνεπώς η σύσκεψη είχε και τον χαρακτήρα της προειδοποίησης στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, να συνεργαστούν με την «ομάδα μετάβασης» χωρίς προσκόμματα. Κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού κράτους πάντως διατείνονται ότι ο Τραμπ, αν δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει προβλήματα, θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τον Μπάιντεν ώστε να έχει γνώση διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Ο Μπάιντεν, μιλώντας στην ομάδα των συμβούλων του, τους θύμισε ότι όταν έκανε την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα κληρονομήσει μία διχασμένη χώρα και έναν κόσμο σε αταξία: «Μακάρι να είχα κάνει λάθος, αλλά για αυτό ακριβώς χρειάζομαι τις συμβουλές σας. Για να απαντήσουμε στη διπλή πρόκληση θα χρειαστεί να αναζωογονήσουμε τη δημοκρατία μας αλλά και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να έχει εξωτερική πολιτική που αντικατοπτρίζει τις αξίες του και τις ανάγκες του».
Στην τηλεσύσκεψη που οργανώθηκε από την έδρα του Μπάιντεν στο Ντελαγουέαρ προσκλήθηκαν και συμμετείχαν γνωστά πρόσωπα της περιόδου Μπαράκ Ομπάμα: ο παλιός σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας και υφυπουργός Τόνι Μπλίνκεν, δύο απόστρατοι στρατηγοί, ο Λόιντ Οστιν (υπηρέτησε στην Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) και ο Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ (διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν), ένας ναύαρχος, ο Γουίλιαμ ΜακΡέιβεν (επικεφαλής της επιχείρησης που κατέληξε στην εξόντωση του ισλαμιστή τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν), αλλά και παλαιοί διπλωματικοί παράγοντες, όπως η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πεπειραμένα στελέχη της CIA, όπως οι κυρίες Αβριλ Χάινες και Κάρμεν Νίντλετον (με 33 χρόνια προϋπηρεσίας).
Ολοι διαβεβαίωσαν τον μέλλοντα πρόεδρο ότι θα συλλέξουν για λογαριασμό του τα στοιχεία που του λείπουν για τη χάραξη νέας πολιτικής στην ασφάλεια και στην άμυνα.
Γερακίνα στο Πεντάγωνο
Σύμφωνα με όσα γράφει η Repubblica, o Μπάιντεν σκοπεύει να τοποθετήσει επικεφαλής του Πενταγώνου μία γυναίκα, τη Μισέλ Φλόρνοϊ.
Η εν λόγω έχει υπηρετήσει και στη διοίκηση Μπιλ Κλίντον και στη διοίκηση Μπαράκ Ομπάμα, ως ειδική επί θεμάτων άμυνας. Αν αυτό τελικά συμβεί θα είναι μία αξιοσημείωτη πρωτιά, αφού ποτέ μέχρι τώρα γυναίκα δεν κατέλαβε την υψηλότερη πολιτική θέση στην αμερικανική άμυνα. Η Φλόρνοϊ είναι 60 χρόνων, δυναμική προσωπικότητα, και θεωρείται αυθεντία στον «κυβερνοπόλεμο», την επιθετική τακτική που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του εχθρού μέσα από ηλεκτρονικά πλήγματα στις υποδομές του.
Αυτή η πρώτη σύσκεψη του Μπάινετν για τα ζητήματα ασφαλείας και άμυνας δείχνει ότι ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να ακούει τους ειδικούς και επαΐοντες και να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις γνωμοδοτήσεις τους. Πολύ περισσότερο σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως η τρέχουσα, που συντίθεται από παραδοξότητες: πριν από μόλις μία εβδομάδα ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν, τις προάλλες ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, κ.ά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News