Τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά.
Τόσο πιστεύει ότι απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη του στην Repubblica ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος εκτιμά μεν ότι ένα εμβόλιο είναι κοντά, αλλά η επιστροφή στην προ-κορονοϊού εποχή της… ξενοιασιάς δυστυχώς αργεί και σίγουρα δεν προβλέπεται πριν το τέλος του 2021.
Ίσως και να χρειαστούμε ακόμη ένα ημερολογιακό έτος προκειμένου να αφήσουμε την Covid-19 πίσω μας και να νιώσουμε ασφαλείς, οπότε καλό είναι να μην τρέφουμε υπερβολική αισιοδοξία.
«Οι επιστήμονες κάνουν μια καταπληκτική δουλειά [όσον αφορά στο εμβόλιο]», λέει μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, «οι μελέτες τους μας έχουν ήδη εκπλήξει και συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες έρευνες [για το εμβόλιο] βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο. Πέντε εμβόλια που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών και άλλα δύο ήδη δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε ακριβείς απαντήσεις σε όλα αυτά. Ναι, θα είναι δυνατόν να εμβολιαστεί κάποιος πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά για μαζικούς εμβολιασμούς θα πρέπει να περιμένουμε».
Οπότε ποιο ακριβώς είναι το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τον Φάουτσι;
«Εάν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο έως τον Δεκέμβριο, θα μπορέσουμε να διανείμουμε τις πρώτες δόσεις στις αρχές του 2021, αλλά δεν θα είναι αρκετό για όλους πριν από τον Μάρτιο-Απρίλιο. Θα χρειαστεί σίγουρα μια ανανέωση με νέες δόσεις τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που θα το κάνουν θα είναι οι κατηγορίες που κινδυνεύουν περισσότερο, ήτοι οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι ηλικιωμένοι», σημειώνει.
Πάνω απ ‘ όλα όμως, κατά τον Φάουτσι, είναι λάθος να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες «γιατί διακινδυνεύουμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο που περιμένει. Εάν δημιουργήσουμε δυσπιστία, τότε πολλοί λιγότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τη σωστή στιγμή, συνεχίζοντας την ζωή μας με μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος για το φθινόπωρο του 2021: τότε νομίζω ότι θα μπορέσουμε επιτέλους να ταξιδέψουμε».
Και, όπως επισημαίνει με νόημα, είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε μέτρα ασφαλείας και κοινωνικές αποστάσεις, καθώς «δεν θα γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο θα είναι 100% αποτελεσματικό. Ο εμβολιασμός στα παιδιά θα ξεκινήσει μόνο όταν έχουμε πολύ αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου για ενήλικες».
Και πάλι όμως καιροφυλακτεί το κρίσιμο ερώτημα: Θα κατασκευαστούν αρκετά εμβόλια που θα φτάνουν για όλους;
«Θα πρέπει [να φτάσουν] γιατί δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι αποκτήσαμε επιτέλους ανοσία αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν σχέδια για παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, έτσι ώστε να μην επωφελούνται μόνο οι πλούσιες χώρες. Φορείς όπως η Gavi Alliance, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση», συνοψίζει ο λοιμωξιολόγος που σπεύδει να καταλήξει με νόημα:
«Στην Αμερική μόνο έχουμε ήδη 8 εκατομμύρια κρούσματα και 220.000 θανάτους. Σε όλη την υφήλιο, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση είναι συλλογικές πράξεις σεβασμού και προστασίας. Δυστυχώς, η εξάπλωση του ιού εξαρτάται από το ποιος ακολουθεί τους κανόνες. Αν όλοι ήμασταν πιο προσεκτικοί, οι αριθμοί αυτοί θα ήταν χαμηλοί. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε όμως το εξής: ότι δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News