Οι αριθμοί πλέον δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης: ασθενείς, διασωληνωμένοι, εισηγμένοι σε ΜΕΘ και θύματα είναι πλέον στα επίπεδα του Απριλίου, όταν σχεδόν όλες οι χώρες είχαν λάβει μέτρα περιορισμού κάθε δραστηριότητας.
Η Γερμανία δεν είναι εξαίρεση ούτε στην έξαρση των στατιστικών, ούτε όμως και στην αμηχανία με την οποία χειρίζεται την πανδημία.
Στη χώρα καταγράφονται πλέον περίπου 4.000 κρούσματα την ημέρα, όσα είχαμε και τον Απρίλιο εν μέσω καραντίνας. Δεν είναι απίθανο να δούμε και 10.000 περιστατικά την ημέρα, όπως φοβούνται οι Αρχές, αν ο ιός εξακολουθήσει να διαδίδεται ανεξέλεγκτα. Τα θύματα είναι πλέον γύρω στα 9.500 από την αρχή της πανδημίας, αν και ο ρυθμός αύξησης είναι σχετικά χαμηλός.
Εν τω μεταξύ, ολόκληρο το Βερολίνο χαρακτηρίζεται πλέον «επικίνδυνη περιοχή» καθώς ξεπεράστηκε το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Την Πέμπτη ο δείκτης ήταν στα 52,8 για ολόκληρη την πόλη, ενώ σε τέσσερα διαμερίσματα κινούνταν από περίπου 69 κρούσματα ως τα 114 στο Νοϊκέλν.
Ηδη τα κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχαν ανακοινώσει περιορισμούς για τους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Βερολίνου, η οποία ζητούσε η πόλη να λαμβάνεται υπόψη ως σύνολο.
Από τη Δευτέρα, όπως εξάλλου σημειώνει ο Monde, βλέπουμε μια σειρά από αντιφατικές ανακοινώσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα υγειονομικά μέτρα που θα λάβουν, τα οποία μπορεί να μην είναι της ίδιας αυστηρότητας.
Την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, γιατί αυτό αρκεί, ζητούσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Ομως την Τρίτη το κρατίδιο του Βερολίνου έπαιρνε νέα μέτρα με κλείσιμο καταστημάτων εστίασης από τις 23:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα.
Ακολούθησαν και άλλα κρατίδια με απαγορεύσεις και «επικίνδυνες ζώνες» δημιουργώντας μια κακοφωνία μέτρων και διατάξεων. Η τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίας (χωρίς την Μέρκελ) με τους υπευθύνους των κρατιδίων την Τετάρτη δεν κατάφερε να ξεδιαλύνει την εικόνα.
Το αποτέλεσμα, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα, είναι ένα περίπλοκο σύνολο από μέτρα που στην ουσία εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση μέσα στη χώρα, αιφνιδίασε τους πολίτες, ενώ είναι και αμφίβολης αποτελεσματικότητας για την ανάσχεση της πανδημίας.
Το ζήτημα θέτει ερωτήματα για τις αρετές και τα προβλήματα του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της Γερμανίας ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Καθώς το Βερολίνο και το κρατίδιό του είναι πηγή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, τα μέτρα εναντίον του έφεραν έμμεσα στο προσκήνιο της διαμάχες κέντρου-περιφέρειας α λα γερμανικά. Η διαμάχη, με άλλα λόγια, ανάμεσα στην (και υγειονομικά) πειθαρχημένη Βαυαρία και το «χαλαρό» Βερολίνο σε νέα επεισόδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News