Νέα δεδομένα: Γάτες και σκύλοι μπορεί να κολλάνε κορονοϊό από τα αφεντικά τους
Νέα δεδομένα: Γάτες και σκύλοι μπορεί να κολλάνε κορονοϊό από τα αφεντικά τους
Παρόλο που μέχρι σήμερα ελάχιστα κατοικίδια στον πλανήτη έχουν αναφερθεί με κορονοϊό, υπάρχουν δεδομένα που καταδεικνύουν ότι όντως μπορούν να κολλήσουν από τα αφεντικά τους.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, σε πρόσφατη, μικρή μελέτη φάνηκε ότι ο κορονοϊός έχει την ιδιότητα να περνά μεταξύ των θηλαστικών, χωρίς όμως να απαντά αν μπορεί ακολούθως να περάσει και πάλι στον άνθρωπο.
Και μολονότι φαίνεται ότι τα ζώα συντροφιάς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή του, ολοένα και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι γάτες, σκύλοι, ακόμα και τίγρεις, μπορεί να τον κολλήσουν.
Σε μια νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέδριο, αλλά δεν δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, καναδοί ερευνητές κτηνιατρικών επιστημών εξέτασαν τα οικόσιτα ζώα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ή παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της Covid-19.
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονταν άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί θετικοί δύο εβδομάδες νωρίτερα. Εξετάστηκαν συνολικά 17 γάτες, 18 σκύλοι και ένα κουνάβι. Ολα τα τεστ βγήκαν αρνητικά, εκτός από ένα, που ήταν ψευδώς θετικό.
Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν ιδιοκτήτες ζώων που είχαν διαγνωστεί θετικοί παλαιότερα. Τα ορολογικά τεστ που έγιναν σε οκτώ γάτες και δέκα σκύλους έδειξαν ότι οι τέσσερις γάτες και οι δύο σκύλοι είχαν αντισώματα IgG (φτάνουν στη μέγιστη τιμή τους 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη) ενώ τρεις γάτες είχαν αντισώματα IgM (εμφανίζονται πρώτα 1-2 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη).
Ολες οι γάτες που είχαν αναπτύξει αντισώματα, καθώς και ο ένας από τους δύο σκύλους, είχαν εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, κυρίως από το αναπνευστικό, την ίδια περίοδο που νόσησαν και οι ιδιοκτήτες τους.
«Μολονότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν περιορισμένος, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ζώων συντροφιάς αναπτύσσει αντισώματα», εξηγεί η Ντοροτέ Μπιένζλε, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γκελφ του Οντάριο στον Καναδά.
Το δείγμα πάντως ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να ανησυχούν, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να συστήσουμε στους ασθενείς με Covid-19 να απομονωθούν από τα ζώα τους», έκρινε η καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας Σάλι Κάτλερ, υπενθυμίζοντας ότι τα ζώα μπορεί να είναι μια πηγή παρηγοριάς για τους ανθρώπους, ιδίως όταν είναι άρρωστοι.
Μολονότι πολλοί γάτοι και σκύλοι, ακόμα και μια τίγρη στον Ζωολογικό Κήπο της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες, είναι άγνωστο αν τα προσβεβλημένα ζώα συντροφιάς συνιστούν κίνδυνο για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News