1110
Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | George Vitsaras / SOOC

Χατζηδάκης: Αν η Τουρκία άλλαξε, οφείλεται στην αποφασιστική στάση της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 17:43
Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
|George Vitsaras / SOOC

Χατζηδάκης: Αν η Τουρκία άλλαξε, οφείλεται στην αποφασιστική στάση της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 17:43

«Αν η Τουρκία άλλαξε, οφείλεται στις συμμαχίες και στην αποφασιστική στάση της Ελλάδας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Fm. Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, μίλησε ξεκάθαρα «για τις ανάσες που επιδιώκουμε να δώσουμε στην οικονομία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, για τις 12 διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η Ελλάδα να δείξει ότι δεν το βάζει κάτω με τις μεταρρυθμίσεις και με την ανάγκη να γίνει ανταγωνιστική. Αναπόφευκτα μίλησε και για την ενίσχυση της άμυνάς μας. Αυτό καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαίο λόγω της κατάστασης με την Τουρκία».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με 70 επενδυτικά σχέδια να έχουν υποβληθεί ήδη για τις περιοχές αυτές. «Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα σφαιρικό σχέδιο, με στόχο η χώρα μας να κινηθεί, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσιάσαμε επίσης ένα ισοζύγιο θέσεων εργασίας με βάση το οποίο ήδη με τις πρώτες προτάσεις που έχουμε θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε σχέση με αυτές που εγκαταλείπονται», σημείωσε.

«Δεν βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για τη στάση της Τουρκίας»

Ερωτηθείς σχετικά με την οπισθοχώρηση του «Oruc Reis», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως «δεν παίρνουμε τίποτε τοις μετρητοίς. Δεν θέλουμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και κακόπιστοι. Το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες, αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «είναι σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια από πολλούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής» αναφορικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας. «Το ότι η Τουρκία άλλαξε –αν άλλαξε– νομίζω ότι οφείλεται σε αυτές τις παρεμβάσεις. Οφείλεται ωστόσο και στην αποφασιστική στάση που δείξαμε εμείς όλους αυτούς τους μήνες, όχι μόνο στον Εβρο, στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης οφείλεται και στις συμμαχίες που έχουμε κάνει με τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οφείλεται δε και στις συμφωνίες που κάναμε και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες εκ των πραγμάτων φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι τίθεται το ζήτημα γιατί, ενώ συμφωνούμε με τις άλλες χώρες, δεν συμφωνούμε και με την Τουρκία. Προφανώς γιατί η Τουρκία είναι κακόπιστη και αυτό τη δυσκολεύει. Αυτές οι συμφωνίες έχουν και αυτό το καλό».

Αναφορικά με την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι «προφανώς δεν είναι ο στόχος μας να εγκαταλείψουμε την Οικονομία και να επενδύουμε άκριτα και υπερβολικά σε τέτοιου είδους δαπάνες. Είναι όμως αυτήν την ώρα κάποιες υπερ-αναγκαίες επενδύσεις που γίνονται για την προστασία της ίδιας της χώρας – και νομίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων το κατανοεί».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση για να μπει μπροστά η οικονομία»

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι οι 12 διαρθρωτικές αλλαγές «θα γίνουν για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι. O Πρωθυπουργός ξεκάθαρα επεδίωξε να είναι πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που λέει. Μίλησε για τις ανάσες που επιδιώκουμε να δώσουμε στην οικονομία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, για τις 12 διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η Ελλάδα να δείξει ότι δεν το βάζει κάτω με τις μεταρρυθμίσεις και με την ανάγκη να γίνει ανταγωνιστική».

Υπογράμμισε δε πως «όλο αυτό το χρόνο που η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση για να μπει μπροστά η οικονομία. Εχουν ήδη υιοθετηθεί διάφορα φορολογικά μέτρα και κίνητρα από διαφορετικά Υπουργεία. Στο πακέτο των 12 στενά οικονομικών μέτρων υπήρχαν οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Επίσης υπάρχουν μέτρα είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, καίτοι ίσως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται, πχ εμείς με τη διευκόλυνση του χωρικού σχεδιασμού, την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων και μέσω άλλων ρυθμίσεων που προβλέπονται στο πολεοδομικό νομοσχέδιο θέλουμε να ενισχύσουμε την επενδυτική και την οικοδομική δραστηριότητα».

«Εχουν υποβληθεί ήδη 70 επενδυτικά σχέδια για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη και αναμένονται και άλλα»

Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως στόχος του σχεδιασμού είναι «το πέρασμα από τον άνθρακα στη νέα πιο πράσινη εποχή». Σε αυτό θα συμβάλλουν οι μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα εγκαίνια για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Ευρώπης, που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Θα πάει και ο Πρωθυπουργός. Το έργο αυτό κατά την κατασκευή του θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίες. Παράλληλα και η ΔΕΗ θα κάνει μεγάλες επενδύσεις σε συνεργασία με τη Γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από τις 9 Ιουλίου που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για αυτές τις περιοχές ήδη έχουν υποβληθεί 70 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά ξεχωρίσαμε 16 ως “εμβληματικά”».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «παρουσιάσαμε ένα ισοζύγιο θέσεων εργασίας με βάση το οποίο ήδη με τις πρώτες προτάσεις που έχουμε θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε σχέση με αυτές που εγκαταλείπονται». Πρόσθεσε δε ότι θα υποβληθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων σε αυτές τις περιοχές για να γίνουν εκεί επενδύσεις. «Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης και θα ζητήσουμε σημαντική αύξηση των ενισχύσεων και διπλασιασμό των επιδοτήσεων που δίνονται από την ΕΕ. Θα ζητήσουμε επίσης την άδεια να κάνουμε και από εδώ πρόσθετες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, να επενδύσει κατά προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη».

«Τώρα που ήμουν στη Δυτική Μακεδονία, είπα να λογαριάζετε ότι υπάρχει και άλλος ένας βουλευτής εδώ ντόπιος, που είμαι εγώ. Δεν είναι η καταγωγή μου από εκεί, αλλά και για μένα είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να πετύχει αυτό. Εχουμε ορίσει Συντονιστή τον Κ. Μουσουρούλη και είμαστε σε επαφή με τον Περιφερειάρχη, με τους δημάρχους και με τους βουλευτές. Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, καθώς θα κλείνουν τα εργοστάσια του λιγνίτη θα κριθούμε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Διότι δεν θέλουμε να βρεθούν σε κάποιο κενό. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε εμπροσθοβαρώς με την αποκατάσταση των εδαφών έτσι ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν στα ορυχεία, αύριο να σκεπάζουν για την αποκατάσταση των εδαφών και προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας στο μεσοδιάστημα μέχρι να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Προβλέψαμε να δώσουμε 300 εκατ. ειδικά για αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ανακοινώσαμε προχθές, προκειμένου να μην υπάρξει κενό και να δουλεύουν οι άνθρωποι», ανέφερε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...

Copyright 2015 - 2024 Protagon. All rights reserved

Πιστοποίηση Επιχείρησης
Ηλεκτρονικού Τύπου
Αριθμός Πιστοποίησης: 242561