Η ηλιοθεραπεία χωρίς το σουτιέν είναι βασική γαλλική ελευθερία και κανείς δεν μπορεί να την στερήσει από τις γυναίκες, είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών εκφράζοντας έτσι την επίσημη θέση του κράτους.
Ο λόγος που έκανε αυτή τη δήλωση, είναι η διαμάχη που ένωσε τις φεμινίστριες της χώρας, από την Ακροδεξιά ως την Ακροαριστερά, η οποία ξέσπασε όταν αστυνομικοί έδωσαν εντολή σε γυναίκες σε παραλία να φορέσουν το πάνω μέρος του μαγιό τους.
Στη Γαλλία, η γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία επιτρέπεται παντού εκτός αν υπάρχει κάποιος τοπικός νόμος – ο οποίος δεν υπάρχει στη Σεν-Μαρί-λα-Μερ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, όπου συνέβη το περιστατικό.
Οι ακροδεξιοί πολιτικοί διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν ότι οι ακραίοι Ισλαμιστές και η μουσουλμανική επιρροή στη χώρα θέλουν να αλλοιώσουν τον πατροπαράδοτο γαλλικό τρόπο ζωής.
Ο Ζεράλντ Νταρμανάν, επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας ως υπουργός Εσωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να επιπλήττονται από αστυνομικούς.
«Η ελευθερία είναι πολύτιμη», συνέχισε ο υπουργός, ο διορισμός του οποίου, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει κατηγορηθεί για βιασμό. Ο 37χρονος υπουργός αρνείται τις κατηγορίες, ενώ δεν του έχει ασκηθεί ποτέ δίωξη.
Η αστυνομία στην Σεν-Μαρί-λα-Μερ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την «γκάφα» της και την «έλλειψη τακτ», όταν μία γυναίκα είπε σε τοπικό κανάλι ότι είχε δει δύο αστυνομικούς να ζητούν από τις γυναίκες να φορέσουν το μαγιό τους την περασμένη Πέμπτη.
Σταμάτησαν να μιλήσουν αρχικά σε μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας η οποία, όταν έφυγαν, φαινόταν πολύ αναστατωμένη και έψαχνε το σουτιέν της, δήλωσε η αυτόπτης μάρτυρας
Μετά, συνέχισαν το ίδιο και με άλλες γυναίκες στην παραλία. «Τότε πήγα και τους ρώτησα αν θεωρούν ότι η γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία προσβάλλει την ευπρέπεια. Μου είπαν να φύγω».
Η τοπική αστυνομία έβγαλε ανακοίνωση και είπε ότι «οι αστυνομικοί έδρασαν μετά από παράπονο οικογένειας, που είχε ενοχληθεί από το θέαμα, επειδή ήταν μπροστά παιδιά».
Καθώς όμως, δεν υπάρχει νόμος στην περιοχή που να απαγορεύει το «τόπλες», δεν είχαν κανένα δικαίωμα να επέμβουν.
Τη δεκαετία του ’60, η Μπριζίτ Μπαρντό έκανε δημοφιλές το «μονοκίνι» και έτσι η γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία έγινε σύμβολο του γαλλικού τρόπου ζωής.
Οι φεμινίστριες έκαναν δημοφιλή την άποψη ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα να βγάλει τα ρούχα της στην παραλία, προς μεγάλη στενοχώρια ορισμένων οικογενειακών οργανώσεων. Η μορφωμένη μεσαία τάξη επικρότησε αυτό το μοναδικό προνόμιο που δεν απολάμβαναν γυναίκες σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, αυτό άρχισε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, όταν οι νεαρές Γαλλίδες πέρασαν στο άλλο άκρο, θεωρώντας επαναστατικό να φοράνε το σουτιέν τους, λέγοντας ότι το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα έχει άλλες προτεραιότητες.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα οι φεμινίστριες παλαιάς κοπής, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την «ντροπιαστική» αστυνομική επέμβαση. «Πότε θα σταματήσει να μας παραδίδει μαθήματα ηθικής το κράτος, ειδικά στις γυναίκες;», αναρωτήθηκε η βουλευτής, του κυβερνητικού κόμματος μάλιστα, Ορελιέν Τασέ.
Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν βουλευτές των Σοσιαλιστών, ενώ η Ζαν Μεσία, στέλεχος σε ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα είπε ότι το περιστατικό είναι ενδεικτικό της απειλής προς τη γαλλική εθνική ταυτότητα.