Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης κάνει συνεχή άλματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι κατασκευής κτισμάτων μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Κάθε νέα κατασκευαστική μέθοδος τεχνολογίας 3D printing επιτρέπει την κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων σε μέγεθος, σε πολυπλοκότητα και design κτισμάτων σε ολοένα και μικρότερο χρόνο με το κόστος να παραμένει σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα χαμηλό.
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας ανέπτυξε μια νέα κατασκευαστική μέθοδο τεχνολογίας 3D printing η οποία υπόσχεται επανάσταση. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η μέθοδος αυτή όχι μόνο χρησιμοποιεί δομικά υλικά της περιοχής που θα κατασκευαστεί ένα κτίσμα (π.χ. το τοπικό χώμα) αλλά η επεξεργασία και παραγωγή αυτών των υλικών θα τα καθιστά ισοδύναμα με το τσιμέντο ενώ θα είναι φιλικά στο περιβάλλον. Το τσιμέντο εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο υλικό κατασκευής κάθε είδους κτίσματος αλλά απαιτεί πολλή ενέργεια για να παραχθεί και να μεταφερθεί, δεν ανακυκλώνεται ενώ η παραγωγή του συμβάλλει σημαντικά στην απελευθέρωση του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Μπορεί η διαδεδομένη χρήση του τσιμέντου να εκδημοκράτισε την πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία και να επέτρεψε την επέκταση των πόλεων αλλά αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών μορφών τσιμέντου μέσω τεχνολογίας 3D printing μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα προσφέροντας υψηλής ποιότητας κατοικίες στους πληθυσμούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη στον πλανήτη » αναφέρει ο Σαρμπαγίτ Μπανερτζίτ, καθηγητής Χημείας και Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο A&M και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Μάλιστα οι ερευνητές θεωρούν ότι η μέθοδος τους μπορεί να έχει ευρύτερες εφαρμογές και πιο συγκεκριμένα στην κατασκευή κτισμάτων σε άλλους πλανήτες. «Η μέθοδος δεν έχει να κάνει μόνο με την αντικατάσταση του τσιμέντου αλλά και με το να δημιουργούνται κτίσματα σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως στην Αρκτική ή ακόμη και για την δημιουργία οικισμών στην Σελήνη και τον Άρη» υποστηρίζει ο Μπανερτζίτ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News