Στην Αθήνα κανείς δεν εξεπλάγη από την απόφαση της Τουρκίας να παρατείνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τη NAVTEX που είχε εκδώσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου, δε, είχαν από νωρίς την Κυριακή εικόνα ότι η Τουρκία προσανατολιζόταν σε μια νέα κίνηση κλιμάκωσης και όχι αποκλιμάκωσης της έντασης. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα κίνηση κλιμάκωσης και μετά την Τετάρτη, έστω και αν η Τουρκία μπορεί να επιλέξει για λίγες ημέρες, μέχρι και την παρέλευση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., να κάνει το «καλό παιδί».
Για την Αθήνα, πάντως, το ζητούμενο είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων του ευρωπαϊκού παράγοντα, προεξαρχούσης της Γερμανίας, ως προς το τι είναι και τι κάνει στην περιοχή η Τουρκία. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι από την στάση της Γερμανίας, η οποία με τα μικτά μηνύματα που έστειλε όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε περιθώριο στον Ερντογάν να συνεχίσει στις ράγες των προκλήσεων. Για την κυβέρνηση, είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Εξ ου και η Αθήνα επιλέγει στρατηγικά να μην κόβει τις γέφυρες του διαλόγου, διαμηνύοντας ετοιμότητα για μια άμεση επανάληψη της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών.
Η σιβυλλική αυτή διατύπωση επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και του μεγάρου της Βασιλίσσης Σοφίας έχει ένα διττό νόημα. Αφενός, λίγοι στην ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή είναι ρεαλιστική η άμεση επανάληψη των διερευνητικών σε αυτό το περιβάλλον. Αφετέρου, όμως, η Αθήνα δεν θέλει να είναι αυτή που θα κόψει οριστικά τις γέφυρες με την Τουρκία. Εξ ου και βάζει τις αυτονόητες προϋποθέσεις για έναν διάλογο με καλή πίστη και ποντάρει στην… έμμεση έκθεση της Τουρκίας δια των ενεργειών της. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυτές τις ημέρες καθίσταται όλο και πιο σαφές ποιος δεν θέλει τον απευθείας διάλογο.
Σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ομολογουμένως, η νέα τουρκική NAVTEX υπονόμευσε την επίσκεψη του γερμανού αξιωματούχου. Εξ ου και όποιος παρακολούθησε το briefing της γερμανικής κυβερνησης το μεσημέρι της Δευτέρας είδε τον τυπολάτρη εκπρόσωπο του Μάας, τον Αλεξάντερ Μπούργκερ, καταφανώς «δαγκωμένο», μετά τα όσα έγιναν. Επέμεινε, βεβαίως, στην ανάγκη αποκλιμάκωσης και άμεσου διαλόγου, αλλά δεν μπόρεσε παρά να αναγνωρίσει ότι η νέα ναυτική οδηγία συνιστά κίνηση στη λάθος κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι τι κάνει κανείς γι’ αυτό… Κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Μάας θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης για αποκλιμάκωση. Με βάση την ανάλυση των κινήσεων της Τουρκίας, η ανάγνωση της Αθήνας δεν συντείνει υποχρεωτικά σε αυτό το συμπέρασμα.
Η Αθήνα, ρεαλιστικά, στρέφει το βλέμμα της στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Πέμπτης. Το σενάριο των κυρώσεων δεν είναι το κυρίαρχο, λόγω της γερμανικής απροθυμίας. Η Αθήνα, όμως, θέλει να δει και ενόψει της Συνόδου Κορυφής μια προοδευτική μεταστροφή των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία. Είναι αυτό εύκολο; Τουναντίον, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για κραδασμούς διαρκείας. Και, όπως πολλές φορές έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους συνομιλητές του, δεν μπορεί να γίνονται όσα γίνονται και η Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News