Στη γνωστή επιχειρηματολογία περί λύσης «kazan kazan» στην Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ.
Η Τουρκία, ισχυρίστηκε, δεν έχει κανέναν σκοπό να παραβιάσει τα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικά της δικαιώματα από άλλους. «Δεν ψάχνουμε ποτέ για αχρείαστη ένταση», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα, παρά νόμιμες ενέργειες στο πλαίσιο του (σ.σ. εκτός κάθε έννοιας Δικαίου της Θάλασσας) μνημονίου που υπεγράφη με τη Λιβύη (σ.σ. την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ) στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, κάνοντας ότι δεν άκουσε για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Απαντώντας εξάλλου στην προειδοποίηση Μητσοτάκη (στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τετάρτη) ότι την ευθύνη για ένα τυχόν ατύχημα στην περιοχή θα την έχει αποκλειστικά η Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και η Ελλάδα –και όχι η Τουρκία– που αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».
«Ο δρόμος προς μια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις»
«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική, μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική “kazan-kazan” που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών», δήλωσε, την ώρα ωστόσο που ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Σχολιάζοντας στη συνέχεια την παρέμβαση Μακρόν υπέρ της Ελλάδας, αλλά και την πρόσφατη παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην κατεστραμμένη από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου Βηρυτό, ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να πείσει το ακροατήριό του (δείτε το στο βίντεο κάτω) ότι «ο Μακρόν και οι άλλοι σαν κι αυτόν, το μόνο που θέλουν είναι να φέρουν πίσω την αποικιοκρατία μέσω των πράξεών τους στην περιοχή. Αυτό όμως απέχει πολύ από τους στόχους της Τουρκίας».
«Το θέμα μας δεν είναι να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε επίδειξη μπροστά στις κάμερες. Είμαστε στον Λίβανο επειδή αυτό επιτάσσει η ισχυρή και αιώνια φιλία μας», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του.
LIVE: Turkish President @RTErdogan speaks at @Akparti meetinghttps://t.co/MrHHrMqtDI
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) August 13, 2020
Σημειώνεται ότι ήδη το Παρίσι πέρασε από τα λόγια στις πράξεις, στέλνοντας δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και μια φρεγάτα κλάσης «Lafayette» στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή, ενώ διεξήχθη και κοινή στρατιωτική άσκηση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με την παράνομη Navtex η Αγκυρα (δείτε το βίντεο κάτω).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε τέλος ότι εντός της ημέρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία και από άλλες χώρες πέραν της Γαλλίας
Την τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε κάνει νωρίτερα γνωστή και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα περιοριστεί σε αυτή της Γαλλίας, αλλά θα συνδράμουν και άλλες χώρες της ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ. Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Οσον αφορά την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και όπως αποκάλυψε, αυτό που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
«Τις τελευταίες μέρες», είπε, «έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η στρατιωτικοποίηση μιας κατάστασης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην αναφορά του στη δήλωση Μακρόν, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γαλλία ανέλαβε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, επισημαίνοντας με νόημα πως είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει στο σύνολό της η ΕΕ.
«Η χθεσινή δήλωση Μακρόν είναι κάτι το οποίο καλωσορίζουμε. Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση θα έπρεπε το σύνολο της Ε.Ε να επιδείκνυε περισσότερο ενδιαφέρον, αφού η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο γειτνιάζει με την Ε.Ε, αλλά πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ε.Ε. έχουν την προέλευσή τους από την περιοχή. Αρα η Ε.Ε. θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Δυστυχώς, δεν έχει και καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Οπως έκανε, τέλος, γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 10 Σεπτεμβρίου ο γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για μια συνάντηση στη Γαλλία με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την τουρκική συμπεριφορά. «Ολα αυτά», εκτίμησε, «δείχνουν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες μέρες για κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν αυτό το ενδιαφέρον».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News